Κυβέρνηση : «Πρόσω ολοταχώς» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Στο κέντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα βρεθούν ήδη από σήμερα, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια, οι αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών αλλά και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα συνεδριάζει η ευρώ-ομάδα όπου η πορεία της διαπραγμάτευσης αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης.

Η χαρτογράφηση της διαπραγμάτευσης

Συνολικά η κυβέρνηση αλλά και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης

Τσακαλώτος ειδικότερα, γνωρίζουν πως πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις στον δρόμο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εξάλλου οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Νοέμβρη και ως τότε πρέπει να έχουν υπερκεραστεί τα όποια εμπόδια υφίστανται ακόμη.

Τα κύρια διακυβεύματα της διενεργούμενης διαπραγμάτευσης αφορούν στα εξής :

• Στο μέτωπο των εργασιακών, που συνιστά ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος σε μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι ομαδικές απολύσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, ο κατώτατος μισθός, η θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ανταπεργίας. Είναι έκδηλο πως η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσίογλου θα βρεθεί από νωρίς αντιμέτωπη με εξαιρετικά ακανθώδη ζητήματα.

•Στις ιδιωτικοποιήσεις, που ύστερα και από την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο ανάπτυξης, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν τόσο στην ΔΕΗ, αλλά όχι μόνο, καθώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ όπως και του μεριδίου που διατηρεί το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

• Στα κόκκινα δάνεια, όπου μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου του Γιώργου Σταθάκη, επιδιώκεται να υπάρξουν γοργά βήματα, τόσο στην διευθέτηση των κόκκινων δανείων όσο και στις αλλαγές που αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

•Στο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και την διαμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2017, καθώς θα χρειαστεί να δρομολογηθούν συγκεκριμένες περικοπές δαπανών ώστε να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του.

Ακόμη περισσότερο, ανοικτά παραμένουν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση αλλά και στην επιχειρηματικότητα.

Το άρθρο Κυβέρνηση : «Πρόσω ολοταχώς» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα