Κύπρος: Τους πήραν τις καταθέσεις αλλά τους δίνουν… διαβατήριο

Σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αλλά και τις δραματικές συνέπειες από το «κούρεμα» καταθέσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε όσους επενδυτές που υπέστησαν μεγάλες ζημίες. Πρόκειται για μία πρακτική που έχει ως στόχο να κρατήσει τους επενδυτές στη χώρα και που εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει σχετικά: «Ξένοι επενδυτές στους οποίους δίνεται άδεια παραμονής ή χορηγείται

υπηκοότητα, εφαρμόζεται ως πρακτική και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ουγγαρία χορηγεί την υπηκοότητα σε όσους αγοράζουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον από την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία είναι μεγάλο. Στην Ιρλανδία, όποιος επενδύει χρήματα σε ένα πολιτιστικό, πολιτικό ή πρόγραμμα παιδείας μπορεί επίσης να υπολογίζει με μια άδεια παραμονής. Όπως επίσης και όταν επενδύει σε ένα ειδικό ομόλογο που αφορά στη μετανάστευση. Στην Πορτογαλία ανακαλύφθηκε το «Χρυσό Διαβατήριο». Πολίτες εκτός Ε.Ε. οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο, το οποίο κοστίζει πάνω από 500.000 και δεν βαρύνονται με υποθήκες, μπορούν να κάνουν αίτηση να τους χορηγηθεί η υπηκοότητα».

Για το ίδιο θέμα, η επίσης γερμανική FAZ σημειώνει: «Οι περισσότεροι που έχουν υποστεί ζημία και θα αποζημιωθούν σύντομα με ένα καινούργιο διαβατήριο θα είναι Ρώσοι πολίτες. Αυτοί θα γίνουν πολίτες της Ε.Ε., οι οποίοι θα απολαμβάνουν την ελεύθερη διακίνηση μέσα στην Ε.Ε. χωρίς βίζα. Η χορήγηση της υπηκοότητας είναι εθνική υπόθεση. Τυπικά αυτό ισχύει. Αλλά αυτό ισχύει εάν σκεφθεί κανείς τις συνέπειες για τους τρίτους; Εκτός από την ελευθερία να ταξιδεύουν υπάρχει και η ελευθερία να εγκαθίστανται».

Keywords
Τυχαία Θέματα