Κύκλωμα ποτών: Πάνω από 3.000.000 ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο
Η Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών και νομιμοποίηση εσόδων κατ’ εξακολούθηση. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ για τον τερματισμό της δράσης τους πραγματοποιήθηκε από 20 έως 21 Δεκεμβρίου 2024, σε περιοχές της Αττικής και στη Λαμία, ευρεία αστυνομική επιχείρηση υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου σε
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 12 άτομα, μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται και επιπλέον άτομα, από τα οποία τα 6 έχουν ταυτοποιηθεί. Σύμφωνα με την Αστυνομία προηγήθηκε αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων σχετικά με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που συμμετέχει μέσω εταιρειών σε εμπορικές συναλλαγές (εξαγωγές-εισαγωγές) καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις/παραδόσεις – εξαγωγές).
Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη του εποπτεύοντα τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, απ’ όπου παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, έπειτα από την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2024, συγκροτήθηκε εγκληματική οργάνωση υπό τη διεύθυνση 3 προσώπων και τη σταθερή συμμετοχή 5 ακόμη ατόμων που, μεταξύ άλλων, λειτουργούσαν ως νόμιμοι εκπρόσωποι, εταίροι και διαχειριστές εικονικών οντοτήτων ή με νομιμοφανή δραστηριότητα.
Πώς δρούσε το κύκλωμαΕιδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης της, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ίδρυσαν 2 ημεδαπές επιχειρήσεις, οι οποίες, υπό τον συντονισμό νομίμου εκπροσώπου εταιρείας με έδρα στο εξωτερικό, δηλώνονταν ως εξαγωγείς, με σκοπό την εκτέλεση ψευδών, τριγωνικών, μη ενδοκοινοτικών συναλλαγών αλκοολούχων ποτών με παραλήπτες 2 εικονικές επιχειρήσεις τρίτης χώρας.
Για να επιτύχουν τον σκοπό τους, τα εμπορεύματα που υπόκεινταν σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, μεταφέρονταν σε φορολογικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο και τη Λαμία και κατόπιν της αποδέσμευσής τους από το τελωνείο εξαγωγής, το φορτηγό διερχόταν με κενό φορτίο από το τελωνείο εξόδου χωρίς να ελεγχθεί, ώστε εικονικά να ολοκληρώνεται και να βεβαιώνεται από την αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία η εξαγωγή των εμπορευμάτων στη γειτονική τρίτη χώρα.
Ακολούθως, αντί τα εμπορεύματα να εξαχθούν σύμφωνα με τις υποβληθείσες διασαφήσεις, αυτά παραλαμβάνονταν από τις αποθήκες από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μεταφέρονταν με χρήση του αναφερόμενου κάθε φορά στη διασάφηση εξαγωγής ρυμουλκού και ρυμουλκούμενου οχήματος σε ελεγχόμενη αποθήκη στην περιοχή του Βοτανικού.
Τέλος, προέβαιναν στην πώληση των εμπορευμάτων και τη διάθεση για κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας χωρίς την καταβολή των τελωνειακών επιβαρύνσεων. Από τη μέχρι τώρα έρευνα της ΕΛΑΣ, προέκυψε η συμμετοχή τους σε 12 συνολικά περιπτώσεις που αφορούν εικονική εξαγωγή αλκοολούχων ποτών, ενώ η συνολική ποσότητα των φιαλών οινοπνευματωδών ποτών που διακινήθηκαν κατά την περίοδο της δράσης τους, ανέρχεται σε 452.796 φιάλες αλκοολούχων ποτών.
Βρήκαν χιλιάδες ποτά και χρυσές λίρεςΣε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Αττικής σε οικίες, επιχειρήσεις και οχήματα, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 43.116 φιάλες αλκοολούχων ποτών διαφορετικών μαρκών,
• το συνολικό ποσό των 122.105 ευρώ,
• 91 χρυσές λίρες και 2 ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας,
• 4 Ι.Χ.Ε οχήματα,
• τράκτορας, επικαθήμενο, κλειστού τύπου φορτηγό (βαν),
• συσκευές κινητών τηλέφωνων, πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορητά μέσα αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
• τραπεζικές επιταγές, σφραγίδες νομικών προσώπων και
• παραστατικά εταιρειών, τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις και λοιπά δημόσια έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις, ασφαλιστήρια συμβόλαια, εγγυητικές επιστολές, καταστατικά εταιρειών κ.ά.).
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι αναλογούσες τελωνειακές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 3.000.000 ευρώ τουλάχιστον, όπως γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Εσωτερική έρευνα στην ΑΑΔΕ για υπάλληλο που εμπλέκεται σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτώνΕντολή για διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής δίωξης από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΑΑΔΕ, σχετικά με τον υπάλληλο, που φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα, το οποίο πωλούσε νοθευμένα ποτά έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για απλό υπάλληλο, που εντάχθηκε στην ΑΑΔΕ με μετάταξη από Δήμο της Αττικής το 2022 και υπηρετούσε σε θέση τεχνικού διαχειριστή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος την ώρα της ταφής χόρευε πάνω από το φέρετρο
- Ξαφνική βροχόπτωση στην Αθήνα - Έρχεται επιδείνωση
- Δυο Rafale τρόμαξαν τους Τουρκοκύπριους – Νόμιζαν πως ήταν ελληνικά
- Ισχυρή βροχή στην Αττική - Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
- Η Ιβάνκα Τραμπ δεν γυρίζει στον Λευκό Οίκο και ο λόγος είναι απλός
- Αντύπας: «Ανέβηκαν 500 γυναίκες πάνω στην πίστα και τα έριξαν όλα»
- Η μεσολάβηση της ΕΡΤ για να μην γελάσει το παρδαλό κατσίκι
- Άδειασαν χρηματοκιβώτια σε Κηφισιά και Αχαρνές
- Κυρ. Μητσοτάκης: Τι δήλωσε για το ERTFLIX
- Αγέλη λύκων καταγράφηκε σε περιοχή του Ταϋγέτου για πρώτη φορά μετά το 1930
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Ζώδια 2025 προβλέψεις: Αυτοί που θα αναγεννηθούν από τις στάχτες τους
- Πατούλης – Κοιλού: Εύχεται «χρόνια πολλά» στη σύζυγό του με μια τρυφερή κοινή φωτογραφία
- Αλεξάνδρα Νίκα Instagram: Ποζάρει αγκαλιά με τον ενός μήνα γιο της
- Αμφιλοχία τροχαίο: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός
- Βιταμίνη C φρούτα: Ποιο συνιστούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Complutense
- Άη Βασίληδες Θερμαϊκός: Με κουπιά, κανό και sup μετέφεραν το γιορτινό κλίμα!
- «Μόνος στο Σπίτι»: Τι κάνει σήμερα ο “Μαρβ”
- Τάιλερ για Κασσελάκη: Θα γίνει μια μέρα πρωθυπουργός – Όσο πιο πολύ τον γνωρίζω, τόσο πιο πολύ τον ερωτεύομαι
- Santa Run Πειραιάς 2024: Αγιοβασίληδες βρήκαν στους δρόμους!

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Κύκλωμα ποτών: Πάνω από 3.000.000 ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο
- Αμφιλοχία τροχαίο: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός
- Santa Run Πειραιάς 2024: Αγιοβασίληδες βρήκαν στους δρόμους!
- Άη Βασίληδες Θερμαϊκός: Με κουπιά, κανό και sup μετέφεραν το γιορτινό κλίμα!
- Η κλασική βέσπα συνεχίζει να κερδίζει τους Λαρισαίους
- «Μόνος στο Σπίτι»: Τι κάνει σήμερα ο “Μαρβ”
- Αλεξάνδρα Νίκα Instagram: Ποζάρει αγκαλιά με τον ενός μήνα γιο της
- Πατούλης – Κοιλού: Εύχεται «χρόνια πολλά» στη σύζυγό του με μια τρυφερή κοινή φωτογραφία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Super League K19: Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της αγωνιστικής
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
- Ο Φιντάν στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού – Με χαμόγελα και κοστούμι τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
- Μαγδεμβούργο: Ο Σαουδάραβας δράστης έπινε μπύρες λίγες ώρες πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Xατζηδάκης: Δεν είμαστε αποτυχημένο έθνος – Πέντε συλλογικές εθνικές επιτυχίες
- Δελτίο στη νοηματική 22/12/2024
- Μαγδεμβούργο: Ο Σαουδάραβας δράστης έπινε μπύρες ώρες πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Επιστήμονες ανακάλυψαν 27 νέα είδη στο Περού
- Μαγδεμβούργο: Ο Σαουδάραβας δράστης ώρες πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά΄έπινε χαλαρός και χαμογελαστός μπύρες
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν