Κύκλωμα νοθείας καυσίμων: Εισήγαγε λαθραία χημικούς διαλύτες

Ένα ακόμη κύκλωμα, που εισήγαγε λαθραία από τη Βουλγαρία στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες χημικών διαλυτών, επικίνδυνων για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, εξαρθρώνεται από την Οικονομική Αστυνομία. Σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, συνελήφθησαν σε επιχείρηση εννέα εμπλεκόμενοι, για εισαγωγή χημικών διαλυτών με σκοπό τη νόθευση καυσίμων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική

Διεύθυνση Τελωνείων και υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, συνελήφθησαν εννέα άτομα, που εισήγαγαν χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία με σκοπό τη νόθευση καυσίμων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία για τις, κατά περίπτωση, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και την ρύθμιση της αγοράς προϊόντων. Συγκατηγορούμενοι είναι επιπλέον τρία άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Με διαμορφωμένο όχημα

«Ειδικότερα», αναφέρεται στην ενημέρωση της Οικονομικής Αστυνομίας «στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) διαπιστώθηκε ότι, με κατάλληλο όχημα εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, τους οποίους αποθήκευαν σε ειδική δεξαμενή, σε προαύλιο χώρο εταιρίας σε περιοχή της Αττικής. Ακολούθως, με βυτιοφόρο όχημα μεταφόρτωναν τους διαλύτες και εφοδίαζαν πρατήριο υγρών καυσίμων, με σκοπό την ανάμειξή τους με καύσιμα του πρατηρίου.

Μάλιστα, για την απόκρυψη των ενεργειών τους και την παραπλάνηση των Αρχών, φρόντιζαν τα παραστατικά που εξέδιδαν να εμφανίζουν ως προορισμό εταιρία «φάντασμα» στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή εταιρία χωρίς εμπορική δραστηριότητα». Από τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρία και στο πρατήριο, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 29.301,50 λίτρα μείγματος διαλυτών, φορτηγό με επικαθήμενο, βυτιοφόρο, 990 ευρώ, 22 παλέτες με μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα. Επισημαίνεται, καταλήγει η Οικονομική Αστυνομία  ότι, οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες ανέρχονται στα 30.718,47 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Το προηγούμενο μπλόκο

Το προηγούμενο μπλόκο της Αστυνομίας σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε, είχε ως στόχο άλλο, πολυπληθές κύκλωματα το οποίο είχε εισάγει από τη Βουλγαρία πολλαπλάσιες από τις τωρινές ποσότητες χημικών διαλυτών. Το κύκλωμα εκείνο, όπως είχε αποδειχθεί, διένειμε τους διαλύτες σε τουλάχιστον 20 πρατήρια της Αττικής, που πουλούσαν καύσιμα σε χαμηλές τιμές, με στόχο τη νοθεία τους, το λαθρεμπόριο και το παράνομο κέρδος.

Οι χημικοί διαλύτες που θωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αναμειγνύονταν με βενζίνη, με στόχο την τεχνητή διόγκωση των πωλούμενων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα την κλοπή των καταναλωτών και την αποφυγή καταβολής φόρων και δασμών. Διακινήθηκαν από το προηγούμενο κύκλωμα κατά τα επίσημα στοιχεία, συνολικά στην Ελλάδα 2.000 τόνοι χημικών διαλυτών. Με την ποσότητα αυτή φέρεται να έγινε νοθεία σε περίπου 40.000 τόνους βενζίνης που διακινήθηκαν στο διάστημα αυτό, στην εγχώρια αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύκλωμα, Εισήγαγε,kykloma, eisigage