Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – αεροδρόμιο: Συνελήφθησαν εννιά Σύροι

Με το λεωφορείο της γραμμής, σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, για να υπάρχει… συνωστισμός, στοιχείο, που ήταν απαραίτητο μέρος του σχεδίου, έφθαναν παράτυποι μετανάστες και διακινητές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυτό, για να μη γίνεται, μέσα στην πολυκοσμία δυνατός ο πλήρης έλεγχος, προκειμένου οι παράτυποι μετανάστες να ταξιδέψουν με άνεση, με πλαστά έγγραφα, εξασφαλισμένα από το κύκλωμα έναντι αμοιβής, σε χώρες της Ευρώπης.

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Οι ίδιοι οι διακινητές, εννέα Σύροι, στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, αθέατοι, όπως τουλάχιστον πίστευαν,

άλλαζαν ενδυμασία στους χώρους του Αεροδρομίου, ούτως ώστε και σε περίπτωση, που κάποιοι αστυνομικοί τους θεωρούσαν ύποπτους και τους αναζητούσαν δίνοντας περιγραφή και των ρούχων τους, αυτοί να εμφανίζονται, με εντελώς διαφορετική αμφίεση! Ένα άλλο βασικό στοιχείο του σχεδίου παραπλάνησης της Αστυνομίας, ήταν η επικοινωνία των βασικών στελεχών μεταξύ τους με κωδικές ονομασίες και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

«Τα τετράδια» και «τα μολύβια»

Έτσι, τα πλαστά διαβατήρια τα ονόμαζαν «τετράδια» και «μολύβια», τους παράτυπους μετανάστες «επισκέπτες», το ηγετικό μέλος της οργάνωσης «αφεντικό». Η οργάνωση των Σύρων φρόντιζε για τη μεταφορά των παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία σε συνεργασία με άλλα κυκλώματα και μέσω Έβρου και μέσω πλωτών μέσων. Στη συνέχεια, έναντι αμοιβής πάντα, τους έδιναν χώρους διαμονής στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια οργάνωναν το αεροπορικό ταξίδι στην Ευρώπη. Κύριοι προορισμοί ήταν η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Αναλύοντας την πρακτική του κυκλώματος, η Αστυνομία σημειώνει: «Για την προσωρινή διαμονή τους, εξασφάλιζαν την παροχή καταλύματος σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών και εν συνεχεία μεριμνούσαν αφενός για τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και αφετέρου για τη διευκόλυνση μεταφοράς τους από την χώρα μας σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, κ.λπ.) μέσω του αεροδρομίου.

Συγκαλυμμένη διακίνηση χρήματος

Επιπλέον, εκμεταλλευόμενοι τη λειτουργία νόμιμων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών χρηματικής διαμεσολάβησης, που διαχειρίζονταν δύο από τα μέλη της οργάνωσης, δημιούργησαν κατάλληλη υποδομή, ώστε τα παράνομα έσοδα να διακινούνται συγκεκαλυμμένα με εξωτραπεζικές συναλλαγές. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούσαν ως άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων (μέθοδος «HAWALA») για την διακίνηση των χρηματικών ποσών. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, ώστε να καθίσταται δυσχερής η ανίχνευσή τους».

Η οργάνωση, όπως προαναφέρθηκε, ακολουθούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi): Έκδοση εισιτηρίων σε διαφορετικά στοιχεία επιβατών από τα πραγματικά, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την ταυτοποίησή τους και μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στο αεροδρόμιο με ταξί και αστικά λεωφορεία, ώστε να εκμεταλλεύονται το συνωστισμό. Μέλη της οργάνωσης άλλαζαν ρούχα μέσα στο αεροδρόμιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους και να παραπλανήσουν τις διωκτικές Αρχές. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο επιβίβασης δεν επιτρέπονταν η διέλευση των αλλοδαπών, τα μέλη της οργάνωσης απομακρύνονταν.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ταξιδιωτικά έγγραφα (άδειες διαμονής, κάρτες ασύλου, άδειες οδήγησης και χρεωστικές κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων), 88.475 ευρώ και 3.215 λίρες Τουρκίας, φωτογραφίες ατόμων, αυτοκίνητο, κάρτες επιβίβασης, συσκευές κινητών τηλεφώνων και φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB).

Keywords
Τυχαία Θέματα