ΚΥΑ για νέα μέτρα από 30/12: Πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά – Τι αλλάζει
Από σήμερα το πρωί στις 06:00 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Στη δημοσιότητα δόθηκε και η σχετική ΚΥΑ που εξειδικεύει τα μέτρα τα οποία ισχύουν στο σύνολο της επικράτειας έως και τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00.
Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας ΘάνοςΤα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.
Τα μέτρα για την εστίαση και τη διασκέδασηΤο επίμαχο κεφάλαιο με τα μέτρα για τη διασκέδαση και την εστίαση ξεκινά για τα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και μόνο για καθήμενους, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων.
Για τα παραπάνω καταστήματα ισχύουν τα εξής:α) Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 τις 00:00.
Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.
β) Απαγόρευση μουσικής.
γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες. Ειδικώς, το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Τι ισχύει για τους εξωτερικούς χώρους εστίασηςΤο δεύτερο σκέλος των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση αφορά τις επιχειρήεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α (δείτε παρακάτω τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλους τους χώρους), τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
Για τα εν λόγω καταστήματα ισχύουν τα εξής:α) Μπορούν να λειτουργούν από τις 05:00 έως τις 00:00. Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.
β) Απαγόρευση μουσικής.
γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).
στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Να σημειωθεί ότι ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου.
Τα μέτρα για εστιατόρια, ξενοδοχεία, αναψυκτήρια και αεροδρόμιαΤο επόμενο κομμάτι της ΚΥΑ εστιάζει στον τρόπο λειτουργίας των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες ή εξωτερικούς πελάτες πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο. Και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και με τήρηση των αποστάσεων των τραπεζιών.
Συγκεκριμένα, για τα ξενοδοχεία και το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς επισημαίνονται τα εξής στην ΚΥΑ:α) Ειδικώς για τα εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:00. Ειδικώς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) η δυνατότητα λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 02:00.
β) απαγόρευση μουσικής
γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζια
δ) Πληρότητα εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) της δυναμικότητας, όπως ορίζεται στην περ. 2Δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23/3/2017 απόφασης του υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ.)
ε) Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/δεξιώσεων
στ) Απολύμανσης καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
ζ) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη). Οι ίδιες προϋποθέσεις λειτουργίας, οι ίδιοι υγειονομικοί κανόνες και απαιτήσεις ισχύουν και για τη λειτουργία υπηρεσιών catering και δεξιώσεων στους εσωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων εφαρμοζόμενης και της πρόβλεψης για τη φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων κινήσεων για την πραγματοποίηση της δεξίωσης.
Επιπλέον, στα ξενοδοχεία τα οποία διαθέτουν περισσότερους του ενός (1) εσωτερικούς χώρους εστίασης παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας συγκεκριμένων χώρων εξ αυτών, κατ’ επιλογή της επιχείρησης, με την κατάλληλη σήμανση, με κοινό (συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών πελατών) αμιγώς προσώπων που έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή νοσήσει κατά το τελευταίο τρίμηνο, μόνο για καθήμενους, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
Τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητεςΣτην ΚΥΑ τονίζονται αρχικά τα 5 μέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:Χρήση προστατευτικής μάσκας:α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.
2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοιςεκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνωνλειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/Π.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:
www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn
και
www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-th-xeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- EOΔΥ: Οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας κρουσμάτων και στενών επαφών τους
- 47χρονος που νοσηλευόταν με κορωνοϊό αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό
- Στη ΜΕΘ με κορονοϊό ο βουλευτής της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας
- Τρία αεροπλάνα γεμάτα πατάτες πετούν στην Ιαπωνία - Τι προκάλεσε την «κρίση» των McDonalds;
- Γώγος: Πόσο θα διαρκέσει αυτό το κύμα της πανδημίας – Μέχρι και 100.000 τα ημερήσια κρούσματα
- Θρίλερ με τον επιχειρηματία: Απαγωγή της τίγρεως βλέπει η ΕΛΑΣ- Δυο εκαταμμύρια τα λύτρα
- Αναστέλλεται η παράσταση που πρωταγωνιστεί ο Παύλος Χαϊκάλης -Τι συνέβη
- Παύλος Χαϊκάλης: «Τέλος» για την παράσταση «ΝικοΤιτανικός»
- Ξανθιά καλλονή: Αυτή είναι η εvτυπωσιακή σύντροφος του Γιωρίκα Πηλίδη απ' το Survivor (pics)
- Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους «έδειξε» ο Πλεύρης - Τι είπε για τα σχολεία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Γιος Μητσοτάκη κορονοϊός: Αυτό είναι το “τρολ” του twitter που διέδωσε τα fake news
- Φρουρά Βασίλισσας Ελισάβετ: Μέλος ποδοπάτησε παιδί που μπήκε μπροστά του
- Ιδέες για φυτά εσωτερικού χώρου: Ποια είναι τα κατάλληλα για να ομορφύνεις το χώρο σου
- Πούτιν – Μπάιντεν επικοινωνία: Σήμερα το κρίσιμο τηλεφώνημα
- Παπαγγελόπουλος – Παπαδάκου: Η δημοσιογράφος καλείται σε απολογία
- ΚΥΑ για νέα μέτρα από 30/12: Πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά – Τι αλλάζει
- Εστίαση νέα μέτρα: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες
- Σποτ ΣΥΡΙΖΑ για κορονοϊό: «Απροετοίμαστοι, αντιφατικοί, επικίνδυνοι και σε διακοπές»
- Εύκολα κρουασάν – συνταγή: Για να “μπει” γλυκά η νέα χρονιά!
- Φίλιππος Φόρτωμας κορονοϊός: Διασωληνώθηκε ο βουλευτής της ΝΔ

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- ΚΥΑ για νέα μέτρα από 30/12: Πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά – Τι αλλάζει
- Ιδέες για φυτά εσωτερικού χώρου: Ποια είναι τα κατάλληλα για να ομορφύνεις το χώρο σου
- Εύκολα κρουασάν – συνταγή: Για να “μπει” γλυκά η νέα χρονιά!
- Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο: Το σπάσιμο πιάτων στη Δανία, το γκι στην Ιρλανδία
- Πούτιν – Μπάιντεν επικοινωνία: Σήμερα το κρίσιμο τηλεφώνημα
- Φρουρά Βασίλισσας Ελισάβετ: Μέλος ποδοπάτησε παιδί που μπήκε μπροστά του
- Εστίαση νέα μέτρα: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες
- Τιμή καφέ αύξηση: Πιο ακριβός με τη νέα χρονιά – Πώς να αποφύγετε το “καπέλο”
- Γιος Μητσοτάκη κορονοϊός: Αυτό είναι το “τρολ” του twitter που διέδωσε τα fake news
- Φίλιππος Φόρτωμας κορονοϊός: Διασωληνώθηκε ο βουλευτής της ΝΔ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 30χρονη ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγός της που συνελήφθη
- Γηροκομείο στην Πάτρα – 21 θάνατοι ηλικιωμένων μέσα σε ένα μήνα
- Βίντεο με ηχηρό μήνυμα για τις γυναικοκτονίες από τους μαθητές του Δημοτικού Επιδαύρου
- Ρωσία: 21.073 κρούσματα κορωνοϊού και 926 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες
- Λίγο πριν καταλήξουμε στην κόλαση του kindle
- Η Φλορίντα μάς φτιάχνει «Sformato di Verdure»
- Κορωνοϊός: Δυσβάστακτο το κόστος για μοριακό και rapid test – Η σύγκριση με άλλες χώρες
- Χάρης Βαρθακούρης: Μόνο η «κατσαρίδα» η γυναίκα μου βγήκε αρνητική στον κορωνοϊό
- Εθνική: Οι Ιταλοί συνδέουν την Ελλάδα με Γκατούζο, Πανούτσι και Ζένγκα