Κρούσματα μετά τις γιορτές: Η μετάλλαξη Όμικρον τρομάζει τους ειδικούς, ζητούν σκληρά μέτρα

Ραγδαία θα είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη. Όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, μέσα σε 15-20 ημέρες, αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων λόγω της Όμικρον και όπως είπε είναι πιθανό μετά την γιορτή των Φώτων να καταγραφούν από 15 έως και 18 χιλιάδες κρούσματα μόλις σε ένα 24ωρο.

“Θα μιλήσω εμπειρικά. Σε όλες τις χώρες το πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον

ξεκίνησε με μια εικόνα όπως στην Ελλάδα. Δηλαδή σταθεροποιούνται τα κρούσματα σε υψηλούς αριθμούς και ξαφνικά εκτοξεύονται σε διπλάσιους και τριπλάσιους μέσα σε 15-20 ημέρες. Αν υποτεθεί ότι ξεκινάμε τώρα δεν αποκλείεται να δούμε έξαρση λίγο μετά τα Φώτα. Θα είναι περίπου τριπλάσια έως τετραπλάσια της σημερινής εικόνας, εάν μπορέσουμε να τα διαγνώσουμε όλα. Ενδέχεται να καταγράψουμε και 15-18 χιλιάδες κρούσματα λίγο μετά τα Φώτα, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή αύξηση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά”.

Σύσταση για self test ανά τρεις ημέρες

Από την άλλη ο καθηγητής συνέστησε στο κοινό να προβαίνει σε συχνό τέστινγκ, με διενέργεια σελφ τεστ, όπως τόνισε ανά 3 ημέρες κατά την διάρκεια των εορτών αλλά και να τηρεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας: “Να κάνουμε 4 σελφ τεστ μέσα στις γιορτές μέχρι την πρωτοχρονιά, ένα ανά 2-3 περίπου ημέρες, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και εμβολιαστικού στάτους.Τα τραπέζια στις γιορτές να είναι ολιγομελή, το πολύ μέχρι 10 άτομα,να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής προστασίας και να μην τη βγάζουμε καθόλου και έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”. Τέλος ο καθηγητής χαρακτήρισε την 4η δόση αναπόφευκτη για άτομα που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανοσία δηλαδή για εκείνους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Aυστηρά μέτρα, αν όχι lockdown ζητούν Σαρηγιάννης και Βατόπουλος

“Μας σόκαρε όλους η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και οδηγεί στην ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, καθώς βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είχαμε αποκλιμάκωση τους, απόδειξη ότι απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Δέλτα”. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” σήμερα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ. “Το lockdown ήταν μια πρώτη κίνηση και πρόταση, εύκολη να αποφασιστεί μεν, προφανώς με διάφορες προεκτάσεις. Αύριο θα στείλω επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με την ανάλυση των τελευταίων δεδομένων και εξήγηση της πρότασης μου για lockdown”, πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, βάσει του υπολογιστικού μοντέλου θα έχουμε σε όλη την χώρα πάνω από 6000 κρούσματα ημερησίως

Ακόμη, όπως υπογράμμισε, “είναι σημαντική η ποσότητα της μετάλλαξης Όμικρον, που ανιχνεύθηκε στα λύματα της Θεσσαλονίκης, δεν είναι πολύ μεγάλη και προς το παρόν δεν υπάρχει αναστροφή της πορείας των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, όμως αναμένεται να έχουμε αυξητική πορεία τις επόμενες ημέρες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, βάσει του υπολογιστικού μοντέλου θα έχουμε σε όλη την χώρα πάνω από 6000 κρούσματα ημερησίως, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον”.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκης Βατόπουλος, είπε πως “το lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, που προϋποθέτει μια πολιτική απόφαση που θα συνυπολογίσει πολλά πράγματα, για αυτό λέμε για τα άλλα μέτρα, που προφανώς θα περιορίσουν την πανδημία”. “Η μετάλλαξη Όμικρον ξεκινά με πολύ απλά συμπτώματα, πρέπει οι πολίτες να σπεύδουν να εξετάζονται και φυσικά να τηρούν όλα τα μέτρα, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και να κάνουν τα self test που δίνονται δωρεάν σε όλους, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Όμικρον”, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε τέλος πως “η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, επομένως θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα και αναλογικά περισσότερα βαριά περιστατικά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα