Κρόκος Κοζάνης: το ελιξήριο της ελληνικής οικονομίας!

Η κορυφαία εταιρεία μπαχαρικών στον κόσμο McCormick, με έδρα τις ΗΠΑ, θα διαθέτει πλέον τον κρόκο Κοζάνης όπως διαβάζουμε στο http://goodnews.gr  καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά την αγορά 600 κιλών της παραγωγής για τον πρώτο χρόνο, ενώ η συνεργασία προβλέπει τη βαθμιαία αύξηση της προς εκμετάλλευση ποσότητας.

«Στόχος είναι να

φτάσουμε σε παραγωγή άνω των 10 τόνων, ώστε να είμαστε υπολογίσιμος παίκτης στη διεθνή αγορά», τόνισε ο Πρόεδρος του αναγκαστικού συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νικόλαος Πατσιούρας.

H εμπορική αξιοποίηση του Κρόκου Κοζάνης

Η Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί συνεργασία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης (55%) και της ΚΟΡΡΕΣ (45%). Η εταιρεία έχει αναλάβει την προώθηση του Κρόκου Κοζάνης (ή σαφράν) στις διεθνείς αγορές, ενώ είναι παράλληλα υπεύθυνη για τη δημιουργία προϊόντων, βασισμένων στο ανώτερης ποιότητας, πολύτιμο αυτό καρύκευμα. Η ΠΚΚ στηρίζει περισσότερες από 1,000 οικογένειες σε 20 χωριά της περιοχής που ασχολούνται με τη συλλογή μιας από τις καλύτερες ποιότητες κρόκου παγκοσμίως.

Η εταιρεία στην 4η χρονιά λειτουργίας της θα παρουσιάσει κερδοφορία, όπως εκτιμά ο κ. Πατσιούρας.

Οι ιδιότητες του Κρόκου Κοζάνης

Ο κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, λόγω της απαιτητικής και χειρωνακτικής διαδικασίας συλλογής και επεξεργασίας του φυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.

Μελέτες απέδειξαν ότι τα στίγματα του κρόκου περιέχουν ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις, ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, ενώ έχουν αντιχοληστερινικές ιδιότητες

Αναγνώριση ως ΠΟΠ

Από το 1998 ο ελληνικός Κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης. Μάλιστα, από την Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης Ελλάδα παράγεται ο μοναδικός πιστοποιημένος βιολογικός κρόκος παγκοσμίως. «Απευθύνεται στο premium των καταναλωτών», αναφέρει στο GoodNews ο Άγγελος Μάρκου εκ μέρους της εταιρίας Κορρές.

Τα διάφορα είδη κρόκου βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών, όπως η κροκίνη (crocin_χρώμα), η πιροκροκίνη (pirocrocin_γεύση) και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη (safranal_άρωμα), που αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ποιότητας.

Ο Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο, διαθέτοντας χρωστική δύναμη 66 βαθμούς υψηλότερη από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο. Όπως εξηγεί ο κ. Μάρκου «Ο ελληνικός κρόκος είναι κατά 60% καλύτερος από τους υπόλοιπους. Αν στο Ιράν η περιεκτικότητα σε χρωστική φτάνει τους 140-160 βαθμούς στην Ελλάδα ξεπερνά τους 190 βαθμούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τους 280».

Η Ελλάδα είναι η 3η παραγωγός κρόκου σε όλο τον κόσμο:

1ο το Ιράν: 300 τόνοι

2η η Ινδία: 4 τόνοι

3η η Ελλάδα: 2,5 τόνοι

4η η Ισπανία: 400 κιλά

5η η η Ιταλία: 200 κιλά.

Το δίκτυο διανομής

Keywords
Τυχαία Θέματα