Κρίσιμοι οι πρώτοι μήνες του 2015 για την ελληνική οικονομία λέει η Τρόικα

«Δύσκολο πρώτο εξάμηνο» προβλέπουν για το 2015 στελέχη της τρόικας, την ώρα του το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να «μαζέψει» τις επιπτώσεις των αναταράξεων για τα έσοδα του Προϋπολογισμού, αλλά και την πορεία του ΑΕΠ με κύριο μέλημα την αποτροπή μιας νέαςυφεσιακής «βουτιάς». «Έχουμε μια ελαφρά καθυστέρηση, λόγω των εκλογών, στην αναμενόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η αβεβαιότητα θα λήξει σε τρεις εβδομάδες».

Τρόικα χωρίς

δώρα

Λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις διατυπώνουν στο παρασκήνιο παράγοντες της τριμερούς, οι οποίοι φοβούνται ότι θα υπάρξει «διπλό χτύπημα» στην οικονομία (σε έσοδα-δαπάνες, αλλά και στην πορεία του ΑΕΠ), το οποίο θα δυσκολέψει την επόμενη μέρα. «Μην έχετε καμία αμφιβολία. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ σκληρή και η τρόικα δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν», λέει πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στις σχετικές διαβουλεύσεις.

Επαφές και ημερομηνίες

Ο κ. Χαρδούβελης από την πλευρά του αναμένει την επιστροφή της τρόικας και των προϊσταμένων της από τις ημέρες των διακοπών. Στόχος να συνεχιστούν οι επαφές με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του EurogroupΓερούνNτάισελμπλουμ. Εξηγώντας τη φύση των επαφών αυτών, παράγοντες του Υπουργείου εξηγούν ότι «δεν μιλάμε για τη λήψη νέων αποφάσεων, αλλά για εκκρεμότητες που δεν πρέπει να καθυστερήσουν τη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης».

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος ο κ. Χαρδούβελης θα πρέπει να παραστεί και να εκπροσωπήσει την ελληνική οικονομία στις Βρυξέλλες, στο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την επομένη των εκλογών, στις 26 Ιανουαρίου. Ο Υπουργός εκτιμά ότι «αν έχουμε την ίδια κυβέρνηση» μετά τις εκλογές τότε θα μπορούσε να κλείσει η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα εντός του Φεβρουαρίου και η Ελλάδα να προλάβει το τρένο για την είσοδο στην Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) την 1η Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να ζητηθεί μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο, πρώτον, ότι η ισχύουσα παράταση του μνημονίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και, δεύτερονότι δεν έχει αποφασιστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα από την 1η Μαρτίου, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν δύο ημερομηνίες:

-Η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

-Το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Οι δύο αυτές επισκέψεις στις Βρυξέλλες σηματοδοτούν τα πρώτα «κρας-τεστ» της νέας κυβέρνησης, εφόσον βέβαια σχηματισθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Κανένα θέμα με καταθέσεις»

Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και με τις τράπεζες για την παρακολούθηση των ροών και όπως λέγεται αρμοδίως «δεν έχει προκύψει κανένα θέμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα