Κρίσιμη για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Σημαντικές αλλά και δύσκολες για τη χώρα μας θα είναι οι επόμενες δύο ημέρες στις Βρυξέλλες όπου όλα δείχνουν αβέβαια. Ο Ντόναλντ Τουσκ και η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθούν, χωρίς μέχρι στιγμής να το καταφέρνουν, να πείσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να συμβάλει ουσιαστικά προκειμένου να σταματήσει η προσφυγική ροή.

Αν δεν δοθεί και αυτή τη φορά λύση, η Ελλάδα θα παραμείνει πάλι μόνη για την αντιμετώπιση της πιο σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το Σχέδιο Συμπερασμάτων των οκτώ σημείων

Σύμφωνα με το Σχέδιο Συμπερασμάτων των 8 σημείων της αποψινής Συνόδου, αναμένεται να υπογραφεί ελληνοτουρκική διμερής συμφωνία για την παρουσία Τούρκων επιτηρητών στα ελληνικά νησιά. Ο ρόλος τους θα είναι να επιβλέπουν τη διαδικασία επιστροφής μεταναστών. Όσον αφορά στη χώρα μας, δεσμεύεται να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες που τώρα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά σε χώρους υποδοχής στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Εξαιτίας της ανυποχώρητης κυπριακής θέσης, οι 28 αναγκάζονται να δηλώσουν απλώς ότι η Ευρώπη και η Άγκυρα «θα προετοιμάσουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Η διατύπωση αυτή δεν ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις.

Για το ευαίσθητο ζήτημα της επιστροφή παράτυπων μεταναστών σε τουρκικό έδαφος, γίνεται αναφορά για «προσωρινό και έκτακτο μέτρο» για να κοπάσουν οι αντιδράσεις ενώ αναγράφεται και τουρκική δέσμευση της Τουρκίας για τη δέουσα μεταχείριση των μεταναστών.

Διαφωνίες μεταξύ των «28»

Με διαφορετικό μάτι βλέπουν την κατάσταση οι 28 ηγέτες που ασχοληθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με το πακέτο προσφορών και ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία. Οι περισσότεροι διαμηνύουν ότι δεν σκοπεύουν να ικανοποιήσουν τις υπερβολικές απαιτήσεις του τουρκικού καθεστώτος που κινούνται στα όρια του εκβιασμού.

Άλλωστε αυτοί έχουν την πολυτέλεια μια διαπραγματευτικής κόντρας με την Τουρκία αφού τώρα μόνο η χώρα μας νιώθει τις επιπτώσεις από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού.

Σημαντική παράμετρος είναι και το εκλογικό «χαστούκι» της Κυριακής στην Ανγκελα Μέρκελ, αν και η ίδια δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της στο προσφυγικό.
Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα

Σε δύσκολες διπλωματικές συνθήκες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί ευελπιστώντας για μία λύση με ουσιαστικά αποτελέσματα ώστε να ανακουφιστεί άμεσα η χώρα. Η διμερή συμφωνία, ωστόσο, που ζητούν οι Ευρωπαίοι από τον Αλέξη Τσίπρα, για την εγκατάσταση Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά προκαλεί αναταράξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Δύσκολο θέμα είναι και η διαδικασία εκκένωσης των νησιών που αφορά στη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων, σε μόνιμες δομές υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ευαίσθητο ζήτημα θεωρείται για την κυβέρνηση και η μαζική επιστροφή μεταναστών και προσφύγων σε τουρκικό έδαφος αφού η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press