Κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία

Εκλογές, οι οποίες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται εν μέσω αναταραχών και αναζωπύρωσης του Κουρδικού ζητήματος, αλλά και του κινδύνου των τζιχαντιστών της ISIS στα νοτιοανατολικά σύνορα της.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχει ενταθεί και η αυταρχικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κατακτήσει την απόλυτη αυτοδυναμία για να μπορέσει να αλλάξει το Σύνταγμα

και να μεταφέρει εξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να επαναφέρει την κυριαρχία που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Την τελευταία εβδομάδα έγινε μάλιστα και προσπάθεια φίμωσης μέσων ενημέρωσης που ανήκουν ουσιαστικά στη σφαίρα επιρροής του πρώην φίλου του Ερντογάν και τωρινού εχθρού, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στις 7 Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, όμως έλαβε μόνο 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής.

Τώρα, το κλίμα έντασης στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς οι οπαδοί Ερντογάν έχουν κινητοποιηθεί για να συγκεντρώσει το AKP την πολυπόθητη αυτοδυναμία στη Βουλή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών και στελεχών τους για να αποφευχθούν πιθανά κρούσματα νοθείας. Το αποτέλεσμα αναμένεται και πάλι να καθοριστεί από την συμμετοχή του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο αναμένεται να μπει στη Βουλή, καθώς οι δημοσκοπήσεις το δίνουν αρκετά πάνω από το όριο του 10%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπικά ώρα και θα κλείσουν στις 17:00, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα