Κριμαία: Και άλλη ουκρανική βάση υπό ρωσικό έλεγχο

Την υπό ουκρανικό έλεγχο στρατιωτική βάση στην πόλη Φεοντόσια της ανατολικής Κριμαίας κατέλαβαν τα ξημερώματα ρωσικές δυνάμεις. Η επιχείρηση διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, ενώ ακούγονταν πυρά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τρία φορτηγά που μετέφεραν ουκρανούς στρατιώτες με δεμένα τα χέρια αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση.

Ελάχιστες είναι πλέον οι βάσεις στην Κριμαία που εξακολουθούν να ελέγχονται από το Κίεβο. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλες δύο βάσεις,

κοντά στην Σεβαστούπολη.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. «Στόχος του Πούτιν είναι ολόκληρη η Ουκρανία» λέει η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο προειδοποιώντας ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος σύρραξης», ενώ την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ διαβλέπει απειλή για την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

«Η Ρωσία ίσως άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας με την απόπειρα επαναχάραξης συνόρων», δηλώνει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φραν-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Μεγάλη φιλορωσική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης ζητώντας την επιστροφή του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη διενέργεια αντίστοιχου δημοψηφίσματος με την Κριμαία.

Keywords
Τυχαία Θέματα