Κριμαία: Η προσάρτηση έφερε κυρώσεις στη Ρωσία

Την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας, ανακήρυξε το κοινοβούλιο της Κριμαίας, ζητώντας παράλληλα, την ένωσή της με τη Ρωσία.

Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα

που διεξήχθη την Κυριακή (16/03). Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

Εκπρόσωπος του τοπικού κοινοβουλίου είπε επίσης ότι θα διαλυθεί ο ουκρανικός στρατός.

Υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία το 96%

Το δημοψήφισμα ανέδειξε με 96% των επιθυμία των πολιτών για ένωση με τη Ρωσία. Η συμμετοχή έφτασε το 82,7%.

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ χαιρέτισε ως «ιστορική» την απόφαση. «Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε.

Οι κάτοικοι της χερσονήσου κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της «επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».

«Φάρσα» το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία είναι «μια μεγάλη φάρσα», δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα, την οποία αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ ενώπιον των βουλευτών του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Τιμοσένκο: Οι κάτοικοι της Κριμαίας είναι «θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους»

«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας, θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές», εκτίμησε η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στον ιστότοπο του κόμματός της, τη Δευτέρα (17/03), προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις». Η περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της», υπογράμμισε η Τιμοσένκο. Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι η χώρα της θα πρέπει να απευθυνθεί «άμεσα» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να «σταματήσει τη στρατιωτική κατάληψη» του εδάφους της.

Μερική επιστράτευση Ουκρανών

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και ν' αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Διάγγελμα Πούτιν για την Κριμαία

Διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία της Κριμαίας, θα απευθύνει αύριο Τρίτη (18/03), στις 13:00 ώρα Ελλάδας (15:00 τοπική) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για να ακούσουν το διάγγελμα.
Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη μεταβαίνουν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ' αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης.

Κυρώσεις στην Ρωσία από την Ε.Ε.

Σε κυρώσεις έναντι της Ρωσίας προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας την απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες - μέλη της και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της. Αφορμή οι στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας τη Δευτέρα (17/03).

Συνολικά οι κυρώσεις αφορούν 21 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως δήλωσε ο κ. Λίναν Λικεβίτσιους, για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28», ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν επιπλέον κυρώσεις εντός της εβδομάδας στη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.

Για απομόνωση της Ρωσίας μιλά η καγκελάριος της Γερμανίας

Η Άγγελα Μέρκελ, πιστεύει ότι η Ρωσία απομονώθηκε σε διεθνές επίπεδο διεξάγοντας ένα δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία παρά την απόρριψη της διαδικασίας αυτής, από τη διεθνή κοινότητα ως παράνομης.
«Η Ρωσία είναι απομονωμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση αυτού του λεγόμενου δημοψηφίσματος», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καγελαρίου της γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία 13 χώρες απέρριψαν την διαδικασία ως παράνομη, η Κίνα απείχε και η Ρωσία έμεινε μόνη, χρησιμοποιώντας το βέτο της.
Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια ή κίνηση στο ουκρανικό έδαφος για το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο — παρά το ότι η Μόσχα απορρίπτει τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση ως παράνομη.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

Λίγες ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος επτά ρώσων αξιωματούχων και τεσσάρων αξιωματούχων της Κριμαίας, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα, έκανε νέα προειδοποίηση προς τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν πως «περαιτέρω προκλήσεις» στην κρίση της Ουκρανίας θα «πετύχουν μόνο τη μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας».
Ο Ομπάμα σε διάγγελμά του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπρόσθετων κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι νέα μέτρα θα επιφέρουν «μεγαλύτερο βάρος» στη ρωσική οικονομία.
Τόνισε ωστόσο πως εξακολουθεί να πιστεύει σε μία διπλωματική λύση, που θα βασίζεται στο αν η Μόσχα θα επιλέξει να «κλιμακώσει ή να αποκλιμακώσει την κατάσταση».
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να αποσύρει στις βάσεις τους τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κριμαία, αλλά και να εμπλακεί σε διάλογο με τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα