Κ.Π. Καβάφης 1863-1933 — 150 χρόνια

Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Καβάφη με στόχους την προστασία του υλικού που το αποτελεί, τη δημιουργία συνθηκών ευχερούς πρόσβασης για μελετητές και κοινό, τη διάδοση του καβαφικού έργου και την υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ.Π. Καβάφη. Οι στόχοι αυτοί πρόκειται να πραγματωθούν μέσα από σειρά δράσεων, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του ποιητή που θα επιτρέψει την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών, την αξιοποίηση των νέων μέσων και την εκπαίδευση

των μη μυημένων.

Πέραν της αξιοποίησης του Αρχείου για την άντληση φιλολογικών εκδόσεων, σκοπός είναι επίσης να λειτουργήσει ως ένα αρχείο ανοιχτό - πλήρως καταγεγραμμένο, καταλογογραφημένο, ψηφιοποιημένο και εμπλουτιζόμενο - που θα επιτρέψει σε όλους την έρευνα και θα εξασφαλίσει την πολλαπλή, πολυδύναμη και πολύμορφη χρήση του, και έναν ευρύτερο αναστοχασμό σε σχέση με τη νεοελληνική λογοτεχνία. To Aρχείο πρόκειται να στεγαστεί σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται ερευνητές και ενδιαφερόμενοι και θα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτρέπεται η οποιαδήποτε περίπτωση αποκλειστικής χρήσης του.

Το Αρχείο Καβάφη αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η διαχείριση του Αρχείου Καβάφη θα έχει ως άξονα όχι μόνον τη συντήρηση του παρελθόντος, αλλά και το δυναμικό προσανατολισμό προς τα ερωτήματα του μέλλοντος.

Αρχείο Καβάφη

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς

Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Project Manager: Θοδωρής Χιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα