«Κουνιέται» ο πλανήτης- Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία (video)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ τρομοκράτησε την Ιαπωνία και οι σεισμολόγοι προειδοποιούν για τεράστια κουνήματα της γης τις επόμενες ημέρες που θα φτάσουν έως και τα 7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα ενώ έγινε αισθητός και στο Τόκιο που βρίσκεται 240 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, ξυπνώντας τους πάντες και ταρακουνώντας τεράστια κτίρια. Οι Αρχές έδωσαν σήμα για τσουνάμι που ακολουθεί, ενώ

γρήγορα ένας σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξαναχτύπησε τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε πως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του έχουν λάβει εντολές από τον ίδιο, να ενημερώνουν τους κατοίκους με κάθε λεπτομέρεια για τους πιθανούς κινδύνους. Η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση που προειδοποιούσε πως αναμένονται κύματα ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων στις βόρειες ακτές της χώρας. Πολλές περιοχές υπέστησαν ένα μικρό τσουνάμι, οι Αρχές όμως προειδοποιούσαν τους κατοίκους πως γιγάντια κύματα είναι πιθανόν να πλήξουν τις πόλεις.

Δείτε το τρομακτικό video του σεισμού:

Τελικά ο συναγερμός έληξε όταν η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων. Η προειδοποίηση «warning» για τσουνάμι στις νομαρχίες της Φουκουσίμα και του Μιγιάγκι, στις 02:52 ώρα Ελλάδος άλλαξε σε «alert», καθησυχάζοντας εν μέρει τους κατοίκους. Μόνο μικρά κύματα, 30-40 εκατοστών, συνέχιζαν να «χτυπούν» τις ακτές και ο κίνδυνος για τεράστιο τσουνάμι υποχωρούσε.

Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, ως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από τις Ιαπωνικές Αρχές, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα στην πόλη Γιαμπούκι και ένας άντρας στη Φουκουσίμα.

Οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ η ψύξη στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί, διακόπηκε για περίπου μιάμιση ώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκοσίμα, έχει θορυβήσει τους ειδικούς που φοβούνται μία παρόμοια εξέλιξη.

Στις βορειοανατολικές περιοχές της Ιαπωνίας, η λειτουργία των συρμών έχει διακοπεί και στο εργοστάσιο της πόλης Ιβάκι που βρίσκεται 40 μίλια νότια από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα, ξέσπασε φωτιά. Εκατοντάδες αυτοκίνητα φεύγουν από την πόλη ύστερα από εντολή των Αρχών.

Τα πλοία έχουν εγκαταλείψει τα λιμάνια για να αποφύγουν τα κύματα που πιθανόν προκληθούν από ένα μεγάλο τσουνάμι και τα καταστρέψει, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αξέχαστος σεισμός των 9 Ρίχτερ τον Μάρτη του 2011, επανήλθε στις μνήμες όλων με τον χθεσινό σεισμό των 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Εκείνο το τεράστιο χτύπημα του Εγκέλαδου, που διέλυσε κυριολεκτικά τη χώρα και κόστισε τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, είχε διάρκεια-ρεκόρ πέντε λεπτά. Σεισμολόγοι μάλιστα, θεωρούν τον τελευταλιο

Το ύψος του τσουνάμι που ακολούθησε, έφτασε μέχρι και τα δέκα μέτρα, ενώ παρέσυρε ολόκληρα σπίτια, κτίρια και ανθρώπους, φτάνοντας έως και 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της στεριάς. Ο σεισμός του 2011, θεωρείται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία ενώ ειδικοί της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, εκτιμούν πως ήταν ο 5ος μεγαλύτερος σεισμός στον πλανήτη, από την εποχή που σεισμογράφοι ήταν σε θέση να καταγράφουν το φυσικό φαινόμενο.

Κάθε χρόνο, το 20% των τρομακτικών και επικίνδυνων σεισμών, συμβαίνει στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, εκεί ακριβώς δηλαδή που βρίσκεται η Ιαπωνία που πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς.

Οι τελευταίες καταγεγραμμένες τραγωδίες, ήταν τον Απρίλη που ο σεισμός στο νοτιοδυτικό Κουμαμότο, σκότωσε πενήντα ανθρώπους, ενώ ποιος θα ξεχάσει το 2011, όπου ο Εγκέλαδος «καθάρισε» τη χώρα και18.000 βρήκαν τραγικό θάνατο.

Το άρθρο «Κουνιέται» ο πλανήτης- Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία (video) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα