Κορύφωση κρουσμάτων κορονοϊού: «Περισσότερα την άλλη βδομάδα»

Ξεπέρασαν τα 4.000 τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα στη χώρα, με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να παραμένουν σε υψηλά νούμερα. Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό που ξεπέρασε και τις προβλέψεις.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας ενώ δεν δίστασε μάλιστα

να κάνει μια εφιαλτική πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είναι μεγάλο νούμερο και μεγαλύτερο από τις προβλέψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό διασποράς», τόνισε αρχικά σχολιάζοντας το σημερινό αρνητικό ρεκόρ με τα 4.340 νέα κρούσματα. «Μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε αριθμούς ίσως και μεγαλύτερους από αυτόν». «Είναι μεγάλο νούμερα και μεγαλύτερο από τις προβλέψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό διασποράς». Κρίσιμο σε αυτήν τη φάση είναι να τηρούνται όλα τα μέτρα και να υπάρχει «αυτοσυγκράτηση στο θέμα του ανοίγματος». Ο κ. Σαρηγιάννης είπε όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, αλλά ναι στο άνοιγμα μόνο των λυκείων.

Παγώνη: Να ανοίξει με μέτρα το λιανεμπόριο

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με αυστηρά μέτρα τάχθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζοντας ότι πλέον το lockdown δεν λειτουργεί. “Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αυστηρά μέτρα, ούτε lockdown. Όπως κινούμαστε τώρα, θα κινούμαστε και τότε” ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή “Live News”. Ειδικά στο ζήτημα του λιανεμπορίου, υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία μπορεί να γίνει με τη χρήση διπλής μάσκας από τους καταναλωτές, όταν εισέρχονται στο κατάστημα.

“Δηλαδή δεν θα αλλάξει κάτι. Όπως κυκλοφορούσε κάποιος μέχρι τώρα, έτσι θα κυκλοφορεί και την επόμενη εβδομάδα που συζητιέται να ανοίξουν τα καταστήματα. Απλώς θα πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί και με μέτρα. Θα μπορεί κάποιος να μπει στο κατάστημα με διπλή μάσκα και να κάνει τα ψώνια του. Η διαφορά θα είναι ότι θα αισθανθούμε ψυχολογικά καλύτερα. Δεν υπάρχει διαφορά γιατί δεν υπάρχουν μέτρα αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος κυκλοφορεί όπως έχετε δει όλο αυτό τον καιρό έξω κανονικά. Τα σαββατοκύριακα είδατε τι έγινε. Οι πάντες ήταν έξω με τις μάσκες οι μισοί κάτω από τη μύτη. Άρα ποια η διαφορά αν ανοίξουν τα καταστήματα;” αναρωτήθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

“Χωρίς self tests δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία”

Όσον αφορά τα σχολεία, η κα. Παγώνη εξήγησε ότι “για να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πρέπει να έχουμε self tests αλλιώς δεν γίνεται. Τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία δεν μπορούν να ανοίξουν γιατί θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο οι γιαγιάδες και οι παππούδες και θα υπάρχει συνωστισμός. Μπορεί να ανοίξουν τα Δημοτικά και μια εβδομάδα πριν το Πάσχα, για τα παιδάκια αυτά, ψυχολογικά, που είναι κλεισμένα μέσα και δεν έχουν δει τους φίλους τους, θα είναι ακόμα και αυτό μια αλλαγή”.

Σχετικά με το σημερινό ρεκόρ κρουσμάτων, εκτίμησε ότι οι μολύνσεις θα είναι πάνω από 3.500, πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε αφού οι μολύνσεις έφτασαν τις 4.340, ενώ σημείωσε ότι πλέον νοσηλεύονται και νέοι άνθρωποι στα νοσοκομεία.

“Το 65% των εισαγωγών ήταν νέοι άνθρωποι στη δική μας εφημερία. Και αυτό εξηγείται. Οι μεγάλοι έχουν ήδη κάνει εμβόλια. Οι μεταλλάξεις είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές στους νέους ανθρώπους. Για αυτό έχουμε και διασωληνώσεις νέων ανθρώπων το πολύ μέχρι 60 ετών” ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα