Δεύτερος νεκρός – Ελλάδα: Ακόμα ένα θύμα κορωνοϊού

Δεύτερος νεκρός – Ελλάδα: Δυστυχώς, η χώρα μας μετρά τον δεύτερο νεκρό από τον θανατηφόρο κορωνοϊό. Ένας 90χρονος άνδρας, που είχε προσβληθεί άφησε την τελευταία του πνοή. Ο 90χρονος, νοσηλευόταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε πριν 2 μέρες, όταν ο 66χρονος ο οποίος αποτελούσε το 9ο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ελλάδα, έχασε τη

μάχη για τη ζωή στις 03.15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Ήταν ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο οποίος υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας. Ο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό κατά το ταξίδι του στους Αγίους τόπους και το όρος Σινά, όπου είχε μεταβεί συμμετέχοντας σε εκδρομή με άλλα 53 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία προσβλήθηκαν από τον ιό. Επιβεβαιώνεται και με το δεύτερο θάνατο, ότι ο ιός εξελίσσεται σε θανατηφόρος για τις μεγαλύτερες ηλικίες.Για το λόγο αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση όλων των κανόνων που έχουν εκδοθεί.

Κορωνοϊός: Ανησυχία από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων

Σε καμπή βρίσκεται η πορεία του κορωνοϊού SARS-COV-19 στη χώρα μας όπως μαρτυρά η σημαντική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 αλλά και ο σχεδόν διπλασιασμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, μέσα σε ένα 24ωρο. Δυστυχώς μετράμε ήδη δύο νεκρούς.

Από 117 που ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα την περασμένη Πέμπτη ανέβηκαν σε 153 χθες. Αν συνυπολογιστούν και τα υπό διερεύνηση κρούσματα που αποτελούν το νέο στοιχείο που αναφέρει στις σχετικές ενημερώσεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας τα κρούσματα έχουν ως εξής: την περασμένη Πέμπτη ο συνολικός αριθμός ήταν 132 περιλαμβάνοντας 117 επιβεβαιωμένα και 15 υπό διερεύνηση και χθες ο συνολικός αριθμός ήταν 190, μεταξύ των οποίων 154 επιβεβαιωμένα και 36 υπό διερεύνηση.

Τα ορφανά

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση παραμένει ωστόσο το κρίσιμο μέγεθος των «ορφανών» κρουσμάτων, τα οποία λειτουργούν ως μια μονάδα μέτρησης της μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάθε ένα από «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή τα περιστατικά χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης, χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα και χωρίς γνωστό ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ουσιαστικά ανοίγει έναν νέο κύκλο μετάδοσης. Προχθές αναφέρθηκαν 10 τέτοια κρούσματα, χθες αναφέρθηκαν 11. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Αυτά είναι που ανησυχούν τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές καθώς δείχνουν πως η μετάδοση στην κοινότητα πιθανόν είναι μεγάλη. Υπολογίζεται ότι στα 11 «ορφανά», όπως τα λέει ο κ. Τσιόδρας, περιστατικά, αντιστοιχούν εκατοντάδες θετικά περιστατικά.

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τον αριθμό των 85 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που υπάρχουν στην Αττική, τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια, προβληματίζει και ανησυχεί επίσης τους ειδικούς και φέρνει την Αττική στο επίκεντρο των επιχειρησιακών σχεδιασμών αναφορικά με την αντιμετώπιση μεγάλου κύματος ασθενών. Επίσης, ο αριθμός αυτός, των 85 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και οι εκτιμήσεις για εκατονταπλάσια περιστατικά, αποδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης των περιοριστικών μέτρων.

Με αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί και την αύξηση των σοβαρών περιστατικών με νόσο λόγω κορωνοϊού. Μέσα σε ένα 25ωρο οι ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ αυξήθηκαν από τρεις σε πέντε, ενώ οι ειδικοί ξέρουν πως τα σοβαρά περιστατικά μόνο ανοδικά θα κινούνται. Και οι πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Πρόκειται για δύο ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, έναν στο «Αττικόν», έναν στο ΑΧΕΠΑ και έναν στο Σωτηρία.

40 – 64 τα περισσότερα κρούσματα

Συνολικά, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και όλοι έχουν ηλικία άνω των 65 ετών. Άλλοι 79 ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 χρόνων, μία ομάδα στην οποία όπως λένε οι επιστήμονες, αναμένεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων. Για πρώτη φορά μετά την αναφορά σε κρούσμα που αφορούσε σε μαθητή σχολικής μονάδας της Αττικής την περασμένη εβδομάδα, κι αν εξαιρεθεί το 10χρονο παιδί της ασθενούς- μηδέν από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται πια στο σπίτι με τη μητέρα του, αναφέρθηκε ότι ανάμεσα στα 190 κρούσματα είναι και επτά παιδιά. Ωστόσο, κανένα δε νοσηλεύεται. Εκτός από την Αθήνα, κρούσματα εντοπίζονται και σε άλλες έξι περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, 40 κρούσματα αναφέρονται στην Ηλεία και άλλα 9 στην Αχαΐα, τις δύο περιοχές που μπήκαν δυναμικά στον χάρτη με την πορεία του μολυσματικού κορωνοϊού, με το γκρουπ των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στο τέλος του Φεβρουαρίου. Από αυτήν την εστία προέρχεται και η πρώτη απώλεια, ο πρώτος θάνατος που καταγράφηκε και αφορούσε έναν 66χρονο κάτοικο της Αμαλιάδας. Έξι κρούσματα αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Ζάκυνθο, 3 στην Καστοριά, 1 στη Λέσβο και πέντε στην Ανατολική Αττική.

Δείτε ακόμηΣτη δίνη του πανικού ο πλανήτης – Κλειστά σύνορα, μέτρα “Ουχάν”Θετική στον ιό η σύζυγος του Πέτσα – Η ανάρτηση στο FacebookΓουχάν: Μια φωτογραφία που μας έκανε να αφήσουμε για λίγο τον πανικόΗ ακτινογραφία των 190 κρουσμάτων – Τα περισσότερα στις ηλικίες 40-44Covid 19: Απολυμαντικό πιο ισχυρό και από τα χημικά – Με πάμφθηνα υλικά που έχεις στο σπίτιΣυμπτώματα, ομάδες υψηλού κινδύνου – Βασικές οδηγίες για τον Covid 19 από τον Ηλία Μόσιαλο
Keywords
Τυχαία Θέματα