Κορονοϊός αλκοόλ: Ο αυξημένος χρόνος παραμονής εντός οικίας αποτελεί παράγοντα στρες

Κορονοϊός αλκοόλ: Είναι γεγονός πως το lockdown και ο εγκλεισμός στο σπίτι έχει αρχίσει και μας αφήνει πολλά… κουσούρια. Μερικά από αυτά όμως τείνουν να γίνουν και επικίνδυνα, καθώς απειλούν άμεσα τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Μια νέα αμερικανική έρευνα κατέδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι να μείνουν στο σπίτι τους λόγω lockdown τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να το ρίξουν

στο ποτό και να κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Δεν είναι η πρώτη αναφορά σε αυτόν τον συσχετισμό, είναι ωστόσο η πρώτη επιστημονική έρευνα που ασχολείται με το γεγονός. Επί της ουσίας η έρευνα αποδεικνύει ότι το στρες για τον κορονοϊό και οι επακόλουθοι περιορισμοί δύνανται να πυροδοτήσουν μία στενότερη -ακόμη και επικίνδυνη- σχέση με το αλκοόλ. Κάθε εβδομάδα παράτασης ενός lockdown υπολογίστηκε ότι αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε δύο ώρες να πιεί ένας άνδρας περισσότερα από πέντε ποτά και μία γυναίκα πάνω από τέσσερα. Όπως τονίζεται από τη μελέτη, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν κατάθλιψη ή ιστορικό αλκοολισμού.

Κορονοϊός αλκοόλ: Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα ουσιών American Journal of Drug and Alcohol Abuse. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα σε σχεδόν 2.000 άτομα άνω των 18 ετών, με μέση ηλικία 42 ετών, κατά το πρώτο πανδημικό κύμα της άνοιξης. Από αυτούς, σχεδόν το ένα τρίτο (ποσοστό 32%) παραδέχτηκαν ότι κατέφευγαν στο αλκοόλ εν μέσω πανδημίας.

Διαπιστώθηκε ότι οι συνήθεις «ύποπτοι», δηλαδή όσοι έρρεπαν από καιρό στην αλκοολική κραιπάλη, στη διάρκεια του πανδημικού lockdown, έπιναν -κατά μέσο όρο- τέσσερα ποτά την ημέρα, έναντι δύο ποτών όσων απέφευγαν τις κραιπάλες, ενώ μπορεί να έφθαναν και τα επτά ποτά. «Ο αυξημένος χρόνος παραμονής στο σπίτι αποτελεί παράγοντα στρες, που επιδρά αρνητικά στο ποτό και η πανδημία Covid-19 μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δείτε ακόμηΠίτσα… 254 τυριών κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες (vid)Αυτές είναι οι λέξεις με τα περισσότερα «τιτιβίσματα» το 2020Τα 3 βήματα καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας για κάθε ηλικία
Keywords
Τυχαία Θέματα