Κορίνα Λαβράνου Γαύδος: “Η κοπέλα ήταν ζωντανή – Έμεινε αβοήθητη ώρες”

Σοκ προκαλούν τα λόγια κατοίκου της Γαύδου που αποκαλύπτει ότι θα μπορούσε η 27χρονη Κορίνα να ζούσε αν δεν υπήρχε η πολύωρη καθυστέρηση για βοήθεια από τα Χανιά, αναδεικνύοντας συγχρόνως ένα χρόνιο πρόβλημα και παράπονο των κατοίκων του νησιού που νιώθουν αβοήθητοι σε κάποια έκτακτη περίπτωση.

Όπως ανέφερε στο Zarpa Radio 89.6 και στην εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη η κα Έφη Γεωργακά, κάτοικος της Γαύδου και ταχυδρόμος του νησιού: “Είναι

τραγικό αυτό που συνέβη, το ζήσαμε απο κοντά και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε στο έλεος του Θεού. Το ξέρουμε ότι είμαστε απομακρυσμένοι, απομονωμένοι όμως υπάρχουν μεγάλα εμπόδια και καθυστερήσεις όταν συμβαίνει κάτι”.

“Το τροχαίο έγινε τα ξημερώματα, γύρω στις 3, εμείς το μάθαμε στις 6 το πρωί. Ο οδηγός κατάφερε και ανέβηκε τον γκρεμό με τα πόδια και ειδοποίησε. Η κοπέλα ήταν ζωντανή. Μέχρι τις 10 το πρωί όχι μόνο είχε τις αισθήσεις της, αλλά είχε διαύγεια και συζητούσε κανονικά. Για περίπου 5 ώρες δεν φάνηκε καμία βοήθεια. Εμείς εδώ κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά από απέναντι γιατί δεν είχαν έρθει τόσες ώρες εφόσον ο καιρός ήταν πολύ καλός και δεν είχαν εμπόδιο από τη θάλασσα” αναρωτιέται η κα Γεωργακά.

Υπήρξε πολύωρη καθυστέρηση

“Η ΕΜΑΚ ήρθε μαζί με το Λιμενικό στη 1 το μεσημέρι, ενώ μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει ελικόπτερο στην Κρήτη και ήρθε ελικόπτερο από την Αθήνα για να πάρει τον οδηγό, δεν πλησίασε καν στην κοπέλα η οποία πια είχε φύγει από τη ζωή”. “Φυσικά όταν ήρθε βοήθεια, οι άνθρωποι όλοι έδωσαν τα πάντα, έκαναν ότι μπορούσαν και μάλιστα σε ένα δύσκολο σημείο όπως ήταν ο συγκεκριμένος γκρεμός. Θα μπορούσε όμως το λιμενικό να είναι εδώ στις 7.30 και να είχαν προσεγγίσει από τη θάλασσα, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Αν ερχόταν το λιμενικό από την κάτω πλευρά, που είναι πιο βατό από εκεί το σημείο (και αν δεν μπορούσε να πλησιάσει θα πήγαινε ένα φουσκωτό από εδώ να τους πάρει) θα έδιναν τις πρώτες βοήθειες στο κορίτσι και ίσως τώρα να ζούσε. Υπήρξε όμως πολύωρη καθυστέρηση”.

“Είδαμε το κορίτσι να έχει αυτή την κατάληξη”

“Είδαμε το κορίτσι να έχει αυτή την κατάληξη και προσωπικά νιώθω μεγάλη ανασφάλεια σαν μητέρα τριών παιδιών. Φανταστείτε ότι πριν από ένα μήνα αρρώστησε το μικρό μου παιδί 4 ετών με απλή γαστρεντερίτιδα. Ο γιατρός διαπίστωσε σοβαρή αφυδάτωση και είπε ότι θα έπρεπε να διακομιστεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Ήταν μία μέρα όπου επικρατούσε δυνατός αέρας 6-7 μποφόρ και είχε απαγορευτικό. Το Λιμενικό από Σφακιά και από Παλαιόχωρα δεν μπορούσε να μπει στη θάλασσα όταν ειδοποιήσαμε το μεσημέρι. Τελικά ήρθαν στις 10 το βράδυ και όταν βγήκε ο καπετάνιος του λιμενικού μου είπε είστε σίγουρη ότι θέλετε να ταξιδέψετε καθώς ο καιρός ήταν πολύ άσχημος.

Τελικά το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο στη 1 τη νύχτα με σοβαρή υπογλυκαιμία η οποία θα μπορούσε να το ρίξει σε κώμα. Καταλαβαίνετε ότι κάτι πολύ απλό μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν αντιμετωπιστεί όταν πρέπει” είπε προβληματισμένη η κα Γεωργακά.

Η άγνωστη ιστορία της 27χρονης που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Η 27χρονη φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε επιλέξει το ακριτικό νησί για να ζήσει. Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια μετά το τραγικό τροχαίο στη Γαύδο. Η Κορίνα Λαβράνου, φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, προερχόμενη από την Κέρκυρα, “μαγεύτηκε” από την πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Γαύδο – Ωγυγία.

H ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή Βαθύ Σελί. Στο όχημα επέβαινε και ένας άντρας ο οποίος ωστόσο μεταφέρθηκε τραυματισμένος αρχικά στο Ιατρείο Γαύδου ενώ στη συνέχεια διεκομίσθη, με αεροδιακομιδή, όπως έγινε γνωστό, στο Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με την αστυνομία το όχημα ήταν σταματημένο, όταν “λύθηκε” το χειρόφρενο με αποτέλεσμα να πέσει στο γκρεμό πριν οι δύο επιβάτες προλάβουν να αντιδράσουν.

Η έρευνα της Κορίνας για τη Γαύδο

Μάλιστα πριν από έναν χρόνο, στις 2 Ιουλίου 2020, η Κορίνα παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης την ερευνητική της εργασία με τίτλο “Εναλλακτικός Τουρισμός: μεθοδολογία σχεδιασμού βιώσιμης οικοτουριστικής μονάδας στη Γαύδο”. Η ίδια είχε γράψει για την ερευνητική της εργασία: “Η παρούσα εργασία ερευνά το φαινόμενο του τουρισμού. Με αφορμή την ποιότητα ζωής, όπως παράλληλα το σεβασμό ως προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθίσταται αναγκαία η εισχώρηση του Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και άλλων βοηθητικών εννοιών, στην ιδεολογία της δόμησης.

Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση του τουρισμού στην Ελλάδα και τη Γαύδο, καθώς και οι επιπτώσεις του φαινομένου στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον. Στη συνέχεια, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, εξετάζονται οι διαφορές του από το συμβατικό-μαζικό τουρισμό, αποσκοπώντας στον πιο σαφή προσδιορισμό, για την κατανόηση του όρου.

Ύστερα, παρουσιάζονται οι παράμετροι σχεδιασμού του εναλλακτικού τουρισμού, ενώ η ιδέα της μελέτης βασίζεται στην εφαρμογή των παραμέτρων αυτών, για στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός βιώσιμου οικοτουριστικού καταλύματος, μικρής κλίμακας και αποτελούμενο, ως επί το πλείστον, από φυσικά υλικά της Γαύδου, αφού προηγουμένως μελετήσουμε τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ώστε το οικοσύστημα να συνεχίσει να διατηρείται με τρόπο βιώσιμο.”

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στην τελευταία της ανάρτηση μετέφερε την αγωνία της για το μέλλον του νησιού,

“Καλημέρα σε όλους, απ΄το όμορφο νησί που φωνάζει βοήθεια. Ακολουθεί ένα καλοκαίρι που η επισκεψιμότητα θα ξεπεράσει τη φέρουσα ικανότητα σε όλους τους τομείς και κατά βάση στον τομέα των υποδομών και αυτόν του Σεβασμού στον ‘Αλλον και στο Περιβάλλον. Οι αρμόδιοι φορείς, οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για αυτό, όπως και για τις υπόλοιπες ανάγκες που κραυγάζει το νησί, και σαν αρχιτεκτονας και φυσιολάτρης, κάθε Ήπια ανάπτυξη να γίνεται με τρόπο Β Ι Ω Σ Ι Μ Ο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορίνα Λαβράνου Γαύδος, – Έμεινε,korina lavranou gavdos, – emeine