Κομισιόν: Από τον Μάρτη η Ε.Ε. θα στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μετά τις διαπιστώσεις πως η Ελλάδα διαχειρίζεται άψογα το θέμα του ασύλου, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να εφαρμοστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου από τις 15 Μαρτίου του ερχόμενου έτους, επιτρέποντας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιστρέψει τους μετανάστες στην χώρα μας.

Αυτό αφορά αποκλειστικά όσους μετανάστες θα συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και για τους οποίους θα είναι αποδεδειγμένο ότι «μπήκαν» στην Ευρώπη από την Ελλάδα

μετά τις 15 Μαρτίου 2017.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τον «τερματισμό της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σχετικά με την καταγραφή μεταναστών, καθώς πλέον το ποσοστό λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει φτάσει στο 100%«.

Στην ανακοίνωση της η Κομισιόν αναφέρει πως σκοπός της πρότασης είναι να δώσει κίνητρα για μετεγκατάσταση, καθώς η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για μετεγκατάσταση 120.000 μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα και Ιταλία στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εκτός αυτού, είναι ευκαιρία να «έρθει στο τραπέζι» ο κανονισμός του Δουβλίνου και να «εμπλουτιστεί» με κανόνες ασφαλείας , ώστε να μην κινδυνεύει κάποιο κράτος να αποσυμφορηθεί. Σε περίπτωση τώρα που οι μεταναστευτικές ροές αυξηθούν, ένας μηχανισμός ασφαλείας θα αποτρέπει την πραγματοποίηση επιστροφών, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που θα δίνει το «οκ» για κάθε περίπτωση επιστροφής.

Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη του Σένγκεν που προκλήθηκε λόγω των παράτυπων μαζικών μεταναστευτικών ροών, είναι ένας ακόμη λόγος που η Επιτροπή προέβη στην συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, αυτά θα συμβούν «μόνο κάτω από προϋποθέσεις» και έκανε σαφές πως η Επιτροπή δεν επιθυμεί με τίποτα να «σηκώσει» η Ελλάδα μεγαλύτερο βάρος.

Το άρθρο Κομισιόν: Από τον Μάρτη η Ε.Ε. θα στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα