«Κόκκινο» σήμα για κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα

Δημιουργώντας έναν χάρτη σχετικά με το ξέσπασμα διαδηλώσεων και αναταραχών το 2014, ο Economist αποτιμά τις πιθανότητες για κάθε χώρα κατατάσσοντας την Ελλάδα στην βαθμίδα «πολύ υψηλού ρίσκου». Μάλιστα, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην τελευταία, «επικίνδυνη» ομάδα. Πάντως, οι υπόλοιπες χώρες του δοκιμαζόμενου, ευρωπαϊκού Νότου κατατάσσονται στην αμέσως προηγούμενη βαθμίδα.

Ο πίνακας του Economist

τοποθετεί την Ελλάδα στην ομάδα «πολύ υψηλού ρίσκου» για αναταραχές, μαζί με χώρες όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, η Συρία, το Μπαγκλαντές και ο Λίβανος. Στην προηγούμενη ομάδα, τις χώρες «υψηλού ρίσκου», βρίσκεται η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Αιθιοπία και η Ουκρανία.

Η Ιρλανδία και η Ιταλία βρίσκονται στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου». Φυσικά, η κατάταξη έχει αξία λιγότερο ως «καζαμίας» για το 2014 και περισσότερο ως αποτίμηση της παρούσας κατάστασης. Το ίδιο το περιοδικό επισημαίνει ότι ο ανάλογος περυσινός πίνακας τοποθετούσε, για παράδειγμα, την Ταϊλάνδη στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου» (στην οποία φέτος αναζωπυρώθηκε η πολιτική αναταραχή).

Keywords
Τυχαία Θέματα