«Κλωτσάει» η Gazprom στην αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ

Μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Gazprom, να μη διεκδικήσει την ΔΕΠΑ στο διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και έληγε (υποβολή προσφορών) σήμερα (Δευτέρα, 10/06) το μεσημέρι.

Η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς

της.

«Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι «ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ».

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Gazprom.

Εν τω μεταξύ, στον διαγωνισμό δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, η M&M των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν πως η επίσης ρωσική Sintez αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. «Η Sintez αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση», ανέφερε αξιωματούχος προσκείμενος στην εταιρεία, ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν και δύο έλληνες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Μοναδικός υποψήφιος πλέον για τον ΔΕΣΦΑ, είναι η εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.

«Η Ελλάδα δεν έλαβε καμία προσφορά για τη ΔΕΠΑ και έλαβε μία προσφορά από τη SOCAR του Αζερμπαϊτζάν για τον ΔΕΣΦΑ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Στέλεχος του ελληνικού ενεργειακού κλάδου, τον οποίο επικαλείται το Reuters, σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τις συνομιλίες της ιδιωτικοποίησης.

«Το χειρίστηκαν με ερασιτεχνικό τρόπο. Η κυβέρνηση είχε διμερείς συνομιλίες με την Gazprom και στο τέλος οι Ρώσοι αποσύρθηκαν» είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα