Κλείνουν σιγά-σιγά τα μέτωπα με την τρόικα

Τα θέματα, τα οποία στις διαβουλεύσεις κυβέρνησης-τρόικας φέρονταν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, φαίνεται ότι κλείνουν σταδιακά. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η χθεσινή δήλωση από άτομα του υπουργείου Αγροτικής Μεταρρύθμισης, ότι η τρόικα δεν ζήτησε απολύσεις, δήλωση που φανερώνει ότι πλέον υπάρχει σύμπνοια στις απόψεις των δύο πλευρών.

Σήμερα (Τετάρτη) οι επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν στις 12:00 στο υπουργείο Οικονομικών για

μια νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Μετά την αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα είναι η κινητικότητα στο δημόσιο τομέα. Στο θέμα αυτό, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν 2.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και αποχωρήσεις επιπλέον 5.500 υπαλλήλων μετά από αξιολόγηση, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, ακόμη 12.500 αποχωρήσεις να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2014.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα παραμένει η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Για τον «νέο φόρο», που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος στα ακίνητα η τρόικα φέρεται να ζητά ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα από την οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 10%- 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα