Κίεβο δημοσιογράφοι: Η στιγμή που τρέχουν να σωθούν από τα πυρά

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου σε όλη την Ουκρανία βρίσκονται οι ξένοι δημοσιογράφοι – ανάμεσα τους και αρκετοί Έλληνες – οι οποίοι καλύπτουν τα δραματικά γεγονότα της ρωσικής εισβολής και κατάληψης της χώρας από τον ρωσικό στρατό. Αυτό όμως τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους στα διασταυρούμενα πυρά ένθεν κακείθεν , όπως θα δείτε να συμβαίνει με τους πολεμικούς ανταποκριτές του βρετανικού Sky News και του αμερικανικού CNN, οι οποίοι κάνοντας ρεπορτάζ ορισμένες φορές τρέχουν

να σώσουν τις ζωές τους . Το πρώτο δραματικό βίντεο δείχνει τον ανταποκριτή του Sky News, Alex Rossi, να προσπαθεί για κάλυψη από πυρά όλμων στο Μπερντιάνσκ στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας περίπου 50 μίλια από το στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της Μαριούπολης. Βρίσκει καταφύγιο σε ένα κοντινό κτίριο, λέει: “Απλώς δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα εδώ.”.

“Ήμασταν έξω για γυρίσματα. Ήταν πραγματικά ήρεμα. Υπήρχαν οβίδες που είχαν μπει σήμερα το πρωί. Αλλά και πάλι, είχε περάσει ήσυχα, όλα ήταν πολύ, πολύ φυσιολογικά. Απλώς χρειάστηκε να μπούμε εδώ για να καλυπτούμε γιατί έπεσαν πυρά όλμων.”.

Η Μαριούπολη φαίνεται να δέχεται πυρά από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να στραγγαλίσει μια ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να καταστρέψει την οικονομία της χώρας καθώς διεξάγει έναν πόλεμο εθνικής επιβίωσης. Το πιο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, η Μαριούπολη χειρίζεται κυρίως σχετικά μικρά πλοία νεκρού βάρους μεταξύ 3.000 και 10.000 τόνων.

Στιγμές αγωνίας και για τον ρεπόρτερ του CNN

Ένας ρεπόρτερ του CNN που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία βρέθηκε στη μέση μιας μάχης σε ζωντανή μετάδοση, μεταξύ των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και των Ουκρανών υπερασπιστών σε ένα βασικό αεροδρόμιο λίγο έξω από το Κίεβο.

Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά σε μια μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου Hostomel (Gostomel), ενός αεροδρομίου φορτίου κοντά στο Κίεβο, λίγα λεπτά αφότου ο Matthew Chance του CNN άρχισε να μιλά σε Ρώσους στρατιώτες που αρχικά πίστευε ότι ήταν Ουκρανοί.

Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις είχαν κατέβει στην αεροπορική βάση προκειμένου να δημιουργήσουν προγεφύρωμα για να φέρουν περισσότερα στρατεύματα και να καταλάβουν το αεροδρόμιο, όταν ξαφνικά δέχθηκαν πυρά από τις αμυντικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού…

Δείτε τον Αμερικανό ρεπόρτερ μαζί με τον οπερατέρ του CNN να τρέχουν να σωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα