Κερδισμένοι και χαμένοι του φόρου ακινήτων

Στη βουλή πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο φόρος θα ισχύσει από το 2014 και θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ, με στόχο την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από τα ακίνητα με βεβαίωση φόρων άνω των 4,15 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπει τα ακόλουθα:

-

Βάση υπολογισμού θα είναι η επιφάνεια των κτισμάτων εντός σχεδίου και των οικοπέδων. Η κλίμακα υπολογισμού θα ξεκινά από τα δύο ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και θα φτάνει τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ. Συνολικά προβλέπονται 33 συντελεστές.

- Επιβολή φόρου και δε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.ά).

- Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.250 ευρώ το τ.μ., χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα.

- Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.

- Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων, οι οποίοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

- Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα