Κερδισμένο και το Βέλγιο από την κρίση

Μετά τη Γερμανία, το Βέλγιο είναι η χώρα που φέρεται να έχει κερδίσει από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Κέρδη της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρουν σημερινά (23/08) δημοσιεύματα στο βελγικό Τύπο.

Άρθρο που δημοσιεύει η φλαμανδική εφημερίδα De Morgen, επισημαίνει ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη χώρα, έχουν αποφέρει μεγάλα κέρδη στα κρατικά ταμεία. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει, το Βέλγιο αντιμετωπίζεται από τους ξένους επενδυτές ως ένα «ασφαλές λιμάνι», μεσούσης της κρίσης, με αποτέλεσμα τα

επιτόκια δανεισμού να συμπιέζονται προς τα κάτω και να εξοικονομούνται –κατά τον τρόπο αυτό– πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του βελγικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, τα κέρδη για τον κρατικό κορβανά ανέρχονται σε 8 δισεκ. ευρώ, καθώς τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού (δεκαετή κρατικά ομόλογα) έχουν υποχωρήσει στο 2,5% έναντι 4%-4,7% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις. Σε ό,τι δε αφορά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τα επιτόκια δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 0,05% έναντι 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι εξαιτίας της κρίσης, οι χρηματαγορές γυρίζουν την πλάτη στις χώρες του Νότου και στρέφονται προς τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, με αποτέλεσμα τα βελγικά επιτόκια δανεισμού να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα