Καθυστερεί η απομάκρυνση των συριακών χημικών όπλων

«Η απομάκρυνση των χημικών όπλων από το έδαφος της Συρίας ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των επιχειρησιακών δυσκολιών που συνεπάγεται η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου», σχολίασε ο επικεφαλής του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Αχμέτ Ουζουμτζού. Όπως σημείωσε, ωστόσο, τα όπλα θα καταστραφούν εντός του 2014.

Τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα πρέπει να έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας έως την 31η Δεκεμβρίου, ενώ τα όπλα μιας δεύτερης κατηγορίας πρέπει να έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας ως την 5η Φεβρουαρίου. «Με δεδομένες τις συνθήκες στη χώρα αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί

αυτό το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε σχολίασε συμπληρώνοντας ότι: «Υπάρχουν πολύ απαιτητικά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέλουμε να εκπληρώσουμε και είμαι πεισμένος ότι η προθεσμία (για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων) ως τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου θα τηρηθεί».

Βάσει των λεγομένων του, «οι βασικές δυσκολίες είναι η ασφάλεια, ιδίως σε δευτερευούσης σημασίας δρόμους και περιοχές πρόσβασης στις διάφορες εγκαταστάσεις, και η αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης, η οποία προαπαιτεί εκτεταμένη συνεργασία με στελέχη του κρατικού μηχανισμού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ».

Keywords
Τυχαία Θέματα