Κατάθλιψη: Όσοι πάσχουν, δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Θλιβερά είναι τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας με θέμα την κατάθλιψη, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θέλουν την πλειοψηφία όσων έχουν «χτυπηθεί» από την ύπουλη κατάθλιψη να μην λαμβάνουν καμία θεραπεία. Συνολικά, 350 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως είτε δεν γνωρίζουν, είτε αδιαφορούν είτε δεν βρίσκουν την κατάλληλη βοήθεια. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η σκληρή αυτή πάθηση είναι η κυρίαρχη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Ο Γκρέιαμ Θόρνικροφτ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο

του Λονδίνου King’s College και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε πως «Σε μεγάλο βαθμό η θεραπεία που χορηγείται σήμερα στους πάσχοντες από κατάθλιψη είναι ανεπαρκής», ενώ έκανε έκκληση στις διεθνείς οργανώσεις να «αγκαλιάζουν» και να βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το ενδιαφέρον για θεραπεία δεν εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση μόνο. Στην έρευνα, που συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι σε 21 χώρες, φάνηκε πως χώρες που απολαμβάνουν οικονομική άνεση, οι πάσχοντες από κατάθλιψη που λαμβάνουν θεραπεία, αγγίζουν μόνο το 20%. Σε χώρες που το οικονομικό είναι κακό, η κατάσταση φυσικά και είναι χειρότερη: Ένας μόνο στους 27 ακολουθεί επαρκή θεραπεία.

«Η παροχή θεραπείας στον απαιτούμενο βαθμό για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών ή της αναπηρίας, αλλά και από ηθικής και ανθρωπιστικής πλευράς και για να βοηθηθούν οι άνθρωποι ώστε να γίνουν πλήρως παραγωγικά μέλη της κοινωνίας», δήλωσε ο Θόρνικροφτ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ελάχιστη θεραπεία για την κατάθλιψη είναι η φαρμακευτική αγωγή που συνδυάζεται με επισκέψεις στο γιατρό ή η ψυχοθεραπεία που περιλαμβάνει οκτώ τουλάχιστον συνεδρίες με κάποιον επαγγελματία που μπορεί να είναι ακόμη και πνευματικός σύμβουλος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως παρά τη συνεχή ενημέρωση πως υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για την κατάθλιψη, οι θεραπευτικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται δυστυχώς σε μικρό ποσοστό.

Η μελέτη, δημοσιεύεται σήμερα στη Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής.

Το άρθρο Κατάθλιψη: Όσοι πάσχουν, δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα