Καταστροφή για τον ελληνικό τουρισμό – Άλλο ένα «κανόνι» από Ρώσο tour operator

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ρωσικά τουριστικά γραφεία κι ότι θα ακολουθούσε ντόμινο μετά το… κανόνι της εταιρείας Labirint. Σήμερα και ξαφνικά το τουριστικό γραφείο Intaer ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία του από 5 Αυγούστου!

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετέφερε περί τους 10.000 τουρίστες στην ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται 500 άτομα σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα.

Ο

ρωσικός tour operator φέρεται, σύμφωνα με πηγές της ρωσικής αγοράς, να έχει εγγυητικές επιστολές ύψους 30 εκατ. ρουβλίων, που αντιστοιχούν σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Η ασφαλιστική εταιρεία που έχει συμβληθεί με τον Intaer θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή στη Ρωσία, αλλά το ποσό της κάλυψης μικρό για να καλύψει την πελατεία του γραφείου.

Θεωρείται ότι η πτώχευση του Intaer είναι συνέπεια εκείνης του Labirint, καθώς ο Intaer αγόραζε αεροπορικές θέσεις από την Labirint. Από τη στιγμή που η εταιρία αυτή πτώχευσε, ο Intaer δεν είχε τρόπο να καλύψει τις θέσεις στις αεροπορικές με τις οποίες συνεργάζονταν και αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμά του.

Δεν αποκλείεται το ντόμινο των πτωχεύσεων τουριστικών πρακτορείων της Ρωσίας να μη σταματήσει εδώ και να υπάρξει και συνέχεια.

Νωρίτερα η εφημερίδα Ημερησία έγραφε ότι οι ανησυχίες που υπήρχαν εδώ και αρκετές εβδομάδες μεταξύ των Ελλήνων τουριστικών παραγόντων για την κακή οικονομική κατάσταση μεγάλων ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τη χώρα μας επιβεβαιώθηκαν το περασμένο Σάββατο με την ανακοίνωση της διακοπής λειτουργίας του Labirint, του πέμπτου μεγαλύτερου tour operator της Ρωσίας. Το αρχικό σοκ που δημιούργησε η είδηση έχει αρχίσει πλέον να μετριάζεται και η κατάσταση όσον αφορά την εξυπηρέτηση των Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν στην Ελλάδα μέσω του Labirint έχει αρχίσει σταδιακά να ομαλοποιείται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζει να υπάρχει επαγρύπνηση τόσο από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού όσο και από τους φορείς του τουριστικού κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού όπου συμμετείχαν και στελέχη από το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω των διεθνών προεκτάσεων που έχει το θέμα.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτης Μίχαλος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος.

Μετά τη σύσκεψη, η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι οι αρμόδιο κυβερνητικοί φορείς διαχειρίζονται με υπευθυνότητα το θέμα, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι όπως επισήμανε «στην υπόθεση αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ελληνική τουριστική αγορά, διασφαλίζοντας μέχρι στιγμής τη διαμονή των τουριστών αλλά και τις ροές επιστροφής τους».

Ουσιαστικά, οι εμπλεκόμενες τουριστικές επιχειρήσεις δείχνουν τις τελευταίες δύο ημέρες να έχουν ξεπεράσει το σοκ του αρχικού ακούσματος και ουσιαστικά να ακολουθούν την προτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να συνεχίσουν να φροντίζουν για την απρόσκοπτη φιλοξενία των Ρώσων επισκεπτών. Στην ανακοίνωσή του το περασμένο Σάββατο ο ΣΕΤΕ σημείωνε ότι σύντομα θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τον τρόπο πληρωμής ή την ασφαλιστική κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους διαμονής των συγκεκριμένων τουριστών.

Μη αναμενόμενη

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η είδηση για τη διακοπή λειτουργίας του Labirint δεν είχε προαναγγελθεί. «Δεν την περίμενε κανείς», υποστήριξε στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, σπεύδοντας να προσθέσει ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η Labirint είχε προέβη σε πληρωμές 6 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για το πόσοι Ρώσοι πελάτες του Labirint βρίσκονταν στην Ελλάδα τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση ποικίλλουν, αλλά οι υπάρχουσες ενδείξεις κάνουν λόγο για περίπου 8.000 – 10.000 τουρίστες. Όμως, μέσα στον Αύγουστο, μόνο στην Κρήτη αναμένονταν περίπου 20.000 Ρώσοι τουρίστες μέσω του Labirint, ενώ σε αρκετές χιλιάδες υπολογίζονται και οι κρατήσεις και για άλλους δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κως. Παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς, πάντως, υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό το κενό που αφήνει το Labirint να καλυφθεί άμεσα, δεδομένου ότι η ζήτηση για την Ελλάδα είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα αυτή την περίοδο.

Το ύψος της οικονομικής ζημίας δεν μπορεί να υπολογιστεί τη δεδομένη στιγμή. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 εκατ. ευρώ, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικές ημέρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις και να συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες.

Ανησυχία

Η πραγματική ανησυχία είναι να μην υπάρξει ντόμινο, καθώς αρκετοί Ρώσοι tour operators αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Στα μέσα Ιουλίου, το τουριστικό πρακτορείο Neva κήρυξε στάση πληρωμών, ενώ λίγες ημέρες αργότερα σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν πρακτορεία όπως το Roza Vetrov Mir και η Expo-Tour. Η ρωσική τουριστική αγορά έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες από την υποτίμηση του ρουβλιού αλλά και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους λόγους που το Labirint προχώρησε σε διακοπή της λειτουργία του ήταν οι ακυρώσεις από Ρώσους δημόσιους υπαλλήλους, βασικοί πελάτες του συγκεκριμένου πρακτορείου, στους οποίους λόγω της ουκρανικής κρίσης τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Σημειωτέον πως πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, είχε επισημάνει τον ρωσικό «κίνδυνο», αλλά είχε προσθέσει ότι το κρίσιμο διάστημα ήταν προς το τέλος του φθινοπώρου. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η εκτίμηση ήταν πως το 2014 ο αριθμός των Ρώσων τουριστών θα κινηθεί στο 1,1 – 1,2 εκατ. έναντι 1,35 εκατ. το 2013. Ενδεχομένως, τώρα, η εκτίμηση να κινηθεί σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.

Το άρθρο Καταστροφή για τον ελληνικό τουρισμό – Άλλο ένα «κανόνι» από Ρώσο tour operator εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα