Κατάσκοπε, αγάπη μου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ένα ρομαντικό δράμα και ένα θρίλερ με κατασκόπους έρχονται να μας συντροφέψουν την πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου στη μεγάλη οθόνη.

από την Αγγελική Γκαλμπένη

Και οι δυο ταινίες αυτής της εβδομάδας κρύβουν ένα μυστήριο μέσα τους, είτε πρόκειται για προσωπικούς, είτε για εθνικούς λόγους! Πιο αναλυτικά:

Παραδόσεις αγάπης

Χτύπημα: 104’ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

| ΚΕΙΜΕΝΟ -ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΡΙΤΕΣ ΜΠΑΤΡΑ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΙΡΦΑΝ ΚΑΑΝ, ΝΙΜΡΑΤ ΚΑΟΥΡ, ΝΑΒΑΖΟΥΝΤΙΝ ΣΙΝΤΙΚΟΥΙ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΙΝΔΙΑ

Μερικές φορές μπορεί το λάθος τρένο να σε οδηγήσει στη σωστή στάση, λένε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σ’ αυτήν την ταινία, που πλουσιοπάροχα συνδέει την… καρδιά με την κοιλιά! Δηλαδή, τα συναισθήματα με το φαγητό!

Όλα ξεκινάνε όταν ένα φαγητό σε πακέτο πάει σε λάθος διεύθυνση. Ανάμεσα στον αποστολέα και στον λάθος παραλήπτη ξεκινάει τόσο ξαφνικά μια αλληλογραφία που καταντάει… ερωτική! Στην Ινδία έχουν ένα σύστημα αποστολής μεσημεριανού φαγητού απ’ τις κουζίνες των νοικοκυριών στα γραφεία. Μια μέρα, λοιπόν, γίνεται ένα λάθος και το φαγητό μιας νοικοκυράς δεν φτάνει στον άντρα της, αλλά σε έναν άγνωστο. Ο άγνωστος εκπλήσσεται μεν, αλλά τρώει ευχαρίστως το φαγητό του και επιστρέφει στον αποστολέα άδειο το δοχείο. Η νοικοκυρά καταλαβαίνει ότι το φαγητό της δεν το έφαγε ο άντρας της και στην αρχή από περιέργεια ξαναστέλνει στον άγνωστο φαγητό με ένα κρυμμένο σημείωμα αυτή τη φορά. Ο άγνωστος ανταποδίδει και έτσι εκτυλίσσεται μια ωραία ρομαντική ιστορία με σασπένς.

Ο Μπάτρα– ινδικής καταγωγής συγγραφέας και σκηνοθέτης- είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τις μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές, αλλά και γενικά με τις μεγάλου μήκους ταινίες για το ευρύ κοινό. Το αποτέλεσμα της ταινίας σου αφήνει μια ζεστασιά στην καρδιά, καθώς η ανταλλαγή συναισθημάτων γίνεται με τόση ευγένεια που μόνο θαυμασμό μπορεί να σου επιβάλλει.

Ο Irrfan Khan είναι γνωστός σε πολλούς απ’ την ταινία «Η ζωή του Πι» και εδώ υποδύεται τον «άγνωστο» παραλήπτη των φαγητών. Στην ταινία είναι πολύ έξυπνα δοσμένη η συναισθηματική σύγχυση που προκαλεί η δράση, με μια ανεπαίσθητη δόση αδρεναλίνης, η οποία σε παρασύρει μαζί με κάθε ραβασάκι που τυλίγεται μέσα στο φαγητό.

Καθώς παρακολουθείς την ιστορία με χαμόγελο, που άλλοτε γίνεται γέλιο και άλλοτε έκπληξη, έχεις την αγωνία για το αν τελικά θα βρεθούν από κοντά οι δυο ήρωες της ιστορίας!

Ενώ κατά τη διάρκεια, όπως ήδη φαντάζεστε, βλέπουμε πολλά φαγητά και πιάτα να γίνονται μπροστά στα μάτια μας, κανένας –ούτε ο σκηνοθέτης, ούτε οι ηθοποιοί, ούτε οι σκηνογράφοι– δεν επικεντρώνεται σε αυτά. Το φαγητό, παρότι παίζει τόσο μεγάλο ρόλο σ’ αυτό το έργο, αρκείται σε μια συμβολική παρουσία –αν και μόνο το τρέιλερ να δείτε θα σας μυρίσει το κάρυ!

Όσο για το τέλος…. αυτό καλείστε να το αποφασίσετε μόνοι σας! Ο σκηνοθέτης τελειώνει με έναν πολύ γλυκό τρόπο την ιστορία που διαχειρίζεται, αλλά παρόλα αυτά δεν της βάζει τελεία! Ποιός μπορεί άλλωστε να γνωρίζει ποιά έκπληξη θα ανακαλύψει στο αυριανό φαγητό του;

Ο Νο1 καταζητούμενος

Χτύπημα: 122’ ΘΡΙΛΕΡ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΤΟΝ ΚΟΡΜΠΕΙΝ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΝΤΟΜΠΡΙΓΚΙΝ, ΦΙΛΙΠ ΣΕΜΟΥΙΡ ΧΟΦΜΑΝ, ΧΟΡΜΑΓΙΟΥΝ ΕΡΣΑΝΤΙ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μια ακόμα ταινία με κατασκόπους που βασίζεται στα γραπτά του Τζον λε Καρέ, ο οποίος γράφει για κατασκόπους, αλλά όχι όπως τον Τζέιμς Μποντ ας πούμε, κάτι πιο περίπλοκο. Ο Λε Καρέ έχει γίνει πολλές φορές θέμα στον κινηματογράφο με τα έργα του, καθώς οι ήρωες του δεν θέλουν να σώσουν τον κόσμο από κάποιον συγκεκριμένο «κακό», μόνο φαίνεται να θέλουν να σιγουρέψουν την ειρήνη, παρότι μετά τη μέση,νομίζεις ότι οι ήρωες τελικά θέλουν το αντίθετο απ’ αυτό.

Στη συγκεκριμένη ταινία η δράση ξεκινάει απ’ την χώρα της Γερμανίας,απ’την οποία, με ένα σημείωμα, καταλαβαίνουμε ότι από εκεί δόθηκε η εντολή για την επίθεση στους δίδυμους πύργους της Αμερικής. Αν και έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε, όλοι το αντιμετωπίζουν λες και συνέβη χθες. Μια ομάδα θα προσπαθήσει να διεισδύσει στους ισλαμικούς κύκλους, ώστε να μπορέσουν να συλληφθούν αυτοί που ετοιμάζουν το επόμενο χτύπημα.

Ο κεντρικός ήρωας, ο κατάσκοπος ανάμεσα σε δυο χώρες, ερμηνεύεται από τον Χοφμαν, ο οποίος δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του σε αυτήν την ταινία. Οι εκφράσεις που λένε πολλά, αλλά δεν αποκαλύπτουν τίποτα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό των «κατασκόπων» στον κινηματογράφο. Ο Χόφμαν όχι μόνο δεν το ενστερνίζεται αυτό, αντίθετα επιλέγει μια ερμηνεία τόσο αποστασιοποιημένη απ’ όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, που στην αρχή αναρωτιέσαι αν αυτός ο άνθρωπος έχει όντως σφυγμό!

Ο σκηνοθέτης είναι ο Ολλανδός Κορμπέιν, ο ίδιος που σκηνοθέτησε και τον Τζορτζ Κλούνει σε άλλη μια ταινία με κατασκόπους, το «TheAmerican». Στον «Νούμερο 1 καταζητούμενο» αποφάσισε να μη δώσει τις κλασσικές σκηνές βίας και κυνηγητού με τους κατασκόπους του, αλλά να επικεντρωθεί στα παιχνίδια μυαλού μεταξύ τους, κάτι πολύ πιο γοητευτικό και ενδιαφέρον και για το μυαλό του θεατή.

Αυτό, βέβαια, όσο καλό είναι, τόσο είναι και επικίνδυνο. Σε πολλά σημεία η ταινία μπερδεύει και μπερδεύεται με την πλοκή της, τους στόχους κάθε σκηνής και τον χαρακτήρα κάθε ήρωα. Το τέλος είναι ξεκάθαρο για όλους και εκεί πια μπορείς να συνδέσεις όλα τα κομμάτια του παζλ, που άφηνες στην άκρη καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, επειδή δεν σου ταίριαζαν με τα υπόλοιπα.

Φεύγοντας ένιωσα έναν απέραντο σεβασμό για την ερμηνεία του Χόφμαν σε αυτήν την ταινία, που με τόσο περίεργο τρόπο κατάφερε να ξεχωρίσει, όχι μόνο απ’ τους υπόλοιπους ηθοποιούς της ταινίας, αλλά απ’ τους υπόλοιπους συναδέλφους του γενικά.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

1) Boyhood

Ένα δράμα για τη ζωή ενός αγοριού, απ’ την ηλικία των πέντε έως τα δεκαοκτώ του χρόνια. (Από 11/9)

2) Step up all in

Μια επετειακή ταινία με όλα τα αγαπημένα πρόσωπα που έχουν εμφανιστεί σε αυτό το μουσικοχορευτικό πανηγύρι. (Από 4/9)

Το άρθρο Κατάσκοπε, αγάπη μου εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα