Καταρρέει το ΠΑΣΟΚ

Έντονα σημάδια αποσύνδεσης παρουσιάζει το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Σωρεία λανθασμένων χειρισμών και επιλογών έχουν οδηγήσει το κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, να βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση και την εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Την εβδομάδα που πέρασε δημιουργήθηκε μείζον θέμα στην Ιπποκράτους, με δικαστικούς

επιμελητές να χτυπούν την πόρτα που βρίσκονται τα γραφεία του, έχοντας στα χέρια τους σχετική εντολή κατάσχεσης και έξωσης, εξαιτίας της μη πληρωμής ενοικίων, ύψους περίπου 500 χιλιάδων ευρώ. Κι όσο κι αν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως δεν επισκέφτηκαν δικαστικοί επιμελητές τα γραφεία, αλλά ο ιδιοκτήτης του κτιρίου με τους δικηγόρους του, το σίγουρο είναι πως εξετάζει η επιστροφή του κόμματος στο ιστορικό κτίριο της οδού Χαριλάου Τρικούπη, αποτυπώνοντας την οικονομική δυσχέρεια που πλήττει το Κίνημα. Είναι γνωστή η διαμάχη του νυν προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου με τον τέως Γιώργο Παπανδρέου, για το ζήτημα κακοδιαχείρισης χρήματος στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα υπέρογκο χρέος που αγγίζει (τουλάχιστον) τα 125 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι το πιο αδύναμο σημείο του ΠΑΣΟΚ: προηγείται, με διαφορά, η πολιτική του κατάσταση. Τα πρόσφατα δεδομένα φανερώνουν πως το κόμμα έχει χάσει προ πολλού το κοινωνικό του έρεισμα και πως οδεύει προς πλήρη πολιτική ανυποληψία.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει η δημοσκόπηση της Public Issue για τον μήνα Μάιο, στην οποία το ΠΑΣΟΚ χάνει ακόμα ένα 1,5% σε σχέση με τον Απρίλιο: βρίσκεται πλέον στο 6,5% από το 8%, τη στιγμή που άλλες δημοσκοπήσεις (της Marc που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη), φέρνουν το κόμμα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5% (ακριβές ποσοστό: 4,8%).

Ταυτόχρονα, στη δημοσκόπηση της Public Issue ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοφιλίας αρχηγών κομμάτων, με το μόλις 23% των πολιτών να έχει θετική γνώμη, ενώ το 76% να διάκειται αρνητικά απέναντί του (μόνο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, της Χρυσής Αυγής, έχει ελαφρώς χειρότερα ποσοστά). Στα… τάρταρα βρίσκεται και η δημοτικότητα του κόμματος, με μόλις το 17% των πολιτών να έχει θετική γνώμη, ενώ το πολύ υψηλό 82% να έχει αρνητική.

Όλα αυτά κάνουν τον Ανδρέα Λοβέρδο – πρώην βουλευτή του Κινήματος – να δηλώνει με νόημα πως «έπρεπε να είχα φύγει νωρίτερα από το ΠΑΣΟΚ».

Keywords
Τυχαία Θέματα