Καταργείται τα μέτρο σύλληψης των οφειλετών προς το δημόσιο

Στο να μην συλλαμβάνονται οι οφειλέτες του δημοσίου, προσανατολίζεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αφ’ ενός μεν δεν έχει επιφέρει αποτελέσματα, αφ’ ετέρου δε, κρίνεται ως πολύ σκληρή αντιμετώπιση.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τους οφειλέτες του δημοσίου, το οποίο θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2011, προβλέπει πολύ

αυστηρές ποινές για όσους δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, όπως είναι η παραπομπή στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για τις περιπτώσεις χρεών άνω των 5.000 €, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που θα έπρεπε να εξοφληθούν.

Με βάση την εγκύκλιο που είχαν εκδώσει οι εισαγγελικές Αρχές, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και η παραπομπή των οφειλετών με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενεργοποιήθηκε μόνο για όσους φορολογουμένους είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 € από ‘φόρο εισοδήματος’ ή άνω των 75.000 € από ‘φόρο προστιθεμένης αξίας’.

Παρ’ ότι εκατοντάδες οφειλέτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης για μεγάλα χρέη προς το δημόσιο, στις πλείστες των περιπτώσεων πέτυχαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους και προχώρησαν σε ρύθμιση της οφειλής τους, με τους περισσότερους εξ αυτών να μην είναι συνεπείς σε αυτήν τους την ρύθμιση.

Εν τω μεταξύ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, αφού από τα περίπου 35 δισ. € που ήταν το 2009 έχουν πλέον ξεπεράσει τα 45 δισ. €.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι το μέτρο της σύλληψης και του αυτοφώρου δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συλλαμβάνονται φορολογούμενοι που ήταν καθ’ όλα νόμιμοι μέχρι προσφάτως και κατεστράφησαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο υπουργείο προσανατολίζονται πλέον σε μία διαφορετική προσέγγιση, εκτιμώντας ότι μία καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών για την πραγματοποίηση κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του οφειλέτη, μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα