Καταγγελία για πειράματα σε πιθήκους στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τη Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων απέστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη Κρήτης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές σχετικά με τη διεξαγωγή πειραμάτων σε πιθήκους από το Ερευνητικό Εργαστήριο Φυσιολογίας (Τμήμα Νευροφυσιολογίας) του Πανεπιστημίου Κρήτης

και αν έχουν διεξαχθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι σχετικά με την ευζωία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα εν λόγω πειράματα.


Αναλυτικά την επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης,

Αξιότιμε κύριε Αν. Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης,

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη Κρήτης,

Όπως έχουμε ενημερωθεί από πλήθος σχετικών άρθρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και την επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών που διεξάγει τις σχετικές έρευνες, στο Ερευνητικό Κέντρο Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιούνται πειράματα με τη χρήση πιθήκων (μακάκων), με στόχο την μελέτη της δομής και λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματός τους. Σύμφωνα επίσης με άλλα δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια των πειραμάτων και με στόχο τη «χαρτογράφηση» του εγκεφάλου τους, έχουν τυφλωθεί μερικώς μικροί πίθηκοι.

Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο (ν.1197/1981, Π.Δ. 160/1991, ν.2015/1992) σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς ή άλλους επιστημονικούς σκοπούς, το οποίο εμπλουτίστηκε σχετικά πρόσφατα με την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2010/63/ΕΕ, καθορίζει τα θέματα που άπτονται της αδειοδότησης πειραματισμού, της ευζωίας ζώων, της εύρυθμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων, της περίθαλψης των ζώων, αλλά και της επιβεβλημένης παρουσίας κτηνιάτρου στα πειραματικά εργαστήρια. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο 7 του Π.Δ. 160/1991, οι επιστήμονες που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ζώα για πειραματικούς σκοπούς και ανήκουν σε συγκεκριμένο φορέα (στην προκειμένη περίπτωση ΑΕΙ) θα πρέπει προηγουμένως να πάρουν έγκριση από την αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής του Νομού (κατ΄ επέκταση την αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας). Στο ίδιο άρθρο καθορίζεται αναλυτικά η διαδικασία αδειοδότησης και τα καθήκοντα του υπεύθυνου κτηνιάτρου.

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα