Καταλογίζει απουσία ενεργειακού σχεδιασμού στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενστάσεις ως προς τη συμφωνία για τον αγωγό TAP εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για απουσία ενεργειακού σχεδιασμού, απουσία κρατικής ή ιδιωτικής ελληνικής συμμετοχή, την ώρα που υπάρχει τουρκική μέσω της κρατικής TPAO.

Η επιλογή του ΤΑΡ, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργούς

πολιτικής της χώρας μας, αλλά καθαρά εσωτερική στάθμιση συμφερόντων από μέρους του κονσόρτσιουμ των εταιρειών του Shah Deniz και TAP, δεν προσφέρει στη χώρα μας τα οφέλη «που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης», ενώ «περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία» τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει» σημειώνει μεταξύ άλλων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γι' αυτό, υπογραμμίζει, «οι σημερινοί πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, κινούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής και το μόνο στο οποίο στοχεύουν, είναι να εξαπατήσουν το λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση για ενδοτικότητα, η οποία, όπως αναφέρει, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού, «ενδυναμώνουν τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και διαμορφώνουν ακόμα πιο δυσμενείς συνθήκες για την έξοδο από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή του ΤΑΡ έχει σχέση με «την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας, στα αμερικάνικα συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν την μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους».

Σύμφωνα επίσης με την Κουμουνδούρου, ο φορέας του έργου θα μπορεί να αποφύγει την εφαρμογή του ελληνικού δικαίου επικαλούμενος το άρθρο 5 της σύμβασης, προνόμιο που -όπως επισημαίνεται- «κανείς άλλος ημεδαπός ή αλλοδαπός δεν απολαμβάνει στη χώρα». «Οι αποφάσεις της Επιτροπής Υλοποίησης είναι υπεράνω κάθε εσωτερικής νομοθεσίας», τονίζεται και «για 25 έτη δεν θα επιβάλλεται οιαδήποτε νέα φορολογία, ακόμη και αν συντρέχουν λόγοι εθνικής σημασίας».

Τέλος, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η μη δημοσιοποίηση των όρων της Συμφωνίας Κράτους Υποδοχής (Host government agreement) που, όπως σημειώνει, περιλαμβάνει το ύψος των τελών διέλευσης, θέματα απαλλοτριώσεων, την πιθανή συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου και διαδικαστικές λεπτομέρειες «καθοριστικές για τη λειτουργία του αγωγού», «συνηγορεί για λεόντεια σύμβαση υπέρ των ξένων συμφερόντων».

Keywords
Τυχαία Θέματα