Καταγραφή κρουσμάτων ΕΟΔΥ: Οργισμένη απάντηση σε δημοσίευμα – Τι συνέβη

Καταγραφή κρουσμάτων ΕΟΔΥ: «Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» αποτελούν δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. «Οσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές». Τονιζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

Προσθέτει οτι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. «Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

Καμία δυσφορία για ΕΟΔΥ, σας παραπέμπουμε στην ανακοίνωση του Οργανισμού

Στο θέμα που προέκυψε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας απάντησαν το πρωί της Κυριακής κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά και τις αναφορές σε δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου ότι ο Οργανισμός χρησιμοποιεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ειδικότερα, κατά πληροφορίες του CNN Greece, κυβερνητικές πηγές αφενός παραπέμπουν στην ανακοίνωση της κατηγορηματικής διάψευσης του ΕΟΔΥ έναντι των δημοσιευμάτων αυτών, αφετέρου συμπληρώνουν πως δεν υφίσταται καμία δυσφορία από κυβερνητικής πλευράς, όπως γράφτηκε στα ίδια δημοσιεύματα.

Τι έγραφε η Δημοκρατία

Οργισμένος είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» ο καθηγητής Τσιόδρας και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να ενημερώνεται για τον ακριβή αριθμό των νοσούντων, με μία εβδομάδα καθυστέρηση.

Η «Δημοκρατία» κάνει λόγο και για βαριές σκιές στο Μαξίμου, καθώς σχεδιάζει τα μέτρα με λάθος στοιχεία!

«Διπλά βιβλία» για την καταγραφή των κρουσμάτων της πανδημίας κρατούν στο υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.

Αποτέλεσμα, οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ο Π. Αρκουμανέας ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία τη δημιουργία πλατφόρμας για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα την συλλογή των στοιχείων από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή.

Δεν είναι τυχαίο που πληθώρα επιστημόνων όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, επαναλαμβάνουν ότι τα μέτρα ελήφθησαν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι λοιμοξιωλόγοι είναι στα κάγκελα και ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι οργισμένος καθώς οι επιλογές των πολιτικών θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των επιστημόνων. Σε κάθε περίπτωση βαριές σκιές σκεπάζουν το Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που οι νεκροί από την πανδημία έχουν ξεπεράσει τους 2.000. Εισαγγελέας άραγε υπάρχει;”, γράφεται μεταξύ άλλων.

Θέμα ΕΟΔΥ θέτει το «Βήμα»

Το δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα κάνει λόγο για δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση.

Τονίζεται ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα πλέον στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ η δυσφορία από την πλευρά Τσιόδρα και Χαρδαλιά ξεκινάει από την υποστήριξη που παρέχει ο ΕΟΔΥ, που κατά την εφημερίδα έχει μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19. Το αρχείο αυτό δεν είναι ενιαίο.

Ειδικότερα όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο. Αν όμως ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρίζει με άλλη λογική και κυρίως με άλλο ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.

Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις, γράφει το Βήμα

Όπως γράφει η εφημερίδα ο ΕΟΔΥ ήθελε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο και το προχώρησε με πιο φανερές πλέον συνέπειες. Γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, ήταν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα. Μάλιστα Το Βήμα αναφέρει ότι όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στην ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής συλλογής. Το θέμα έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η εφημερίδα σημειώνει: «Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων». Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι αν συνεχιστεί αυτό δεν θα γίνει έγκαιρη πρόβλεψη για να ληφθούν μέτρα.

ΚΙΝΑΛ για αριθμούς ΕΟΔΥ: Η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα και ψάχνει εξιλαστήριο θύμα

Δριμύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον κυριακάτικο Τύπο που αναφέρονται στο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορωνοϊού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ασκεί με σχόλιό του την Κυριακή το Κίνημα Αλλαγής. Όπως αναφέρει το ΚΙΝ.ΑΛ., «από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της Κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία. Δείχνει τον ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας. Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα».

Και συνεχίζει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής: «Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα! Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως θα τους καταλογιστούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα