«Καρφιά» Ολάντ για Μέρκελ

Την αντίθεσή του στην εμμονή της Άγκελα Μέρκελ για συνεχή λιτότητα εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.  Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες (Guardian, Le Monde, El Pais, La Stampa, Süddeutsche Zeitung, Gazeta Wyborcza) ζήτησε από τη Γερμανίδα

καγκελάριο να υποχωρήσει από το πρόγραμμα λιτότητας και το μεγαλύτερο έλεγχο των δημοσιονομικών των κρατών μελών.

Η Μέρκελ επηρεάζεται από την εσωτερική πολιτική, εκτίμησε ο Φρανσουά Ολάντ και προειδοποίησε ότι ίσως η σχέση Γαλλίας-Γερμανίας να αποτελέσει εμπόδιο στη λύση της ευρωπαϊκής κρίσης.

«Η ευρωζώνη είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ασκώντας κριτική στο Βερολίνο για το γεγονός πως δε συνηγορεί στις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την αγορά ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών και δεν άρει τις αντιρρήσεις του επί των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου.

Ο Ολάντ έστειλε μήνυμα στήριξης και προς την ζητώντας να υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, αφού η Αθήνα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και να μην τεθούν νέοι όροι.

«Θα κάνω τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και για να έχει τους πόρους που χρειάζεται έως το τέλος του χρόνου, χωρίς να είναι απαραίτητοι νέοι όροι, εκτός από αυτούς που έχει ήδη δεχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά», είπε.

Αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού για Ιταλία και Ισπανία δήλωσε πως πρέπει να μειωθεί.

Κατά την εκτίμηση του Γάλλου προέδρου για να παρέλθει η λιτότητα θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθούν οι φόροι ώστε να μπορέσει να «κινηθεί» η αγορά. «Αν δε δώσουμε ζωή στην ευρωπαϊκή οικονομία, τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα δουλέψουν», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα