Καρδιολογικά προβλήματα «γεννά» το άγχος

Η ψυχική κατάσταση, παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιολογικών προβλημάτων αναφέρουν δύο νέες μελέτες, η μία από τις οποίες αποκαλύπτει πως το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τη συχνότητα της στηθάγχης και η άλλη πως η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει ραγδαία σοβαρά προβλήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουνίου της επιθεώρησης «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία

Καρδιάς.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τους ασθενείς σε ειδικά τεστ αξιολόγησης της ψυχικής κατάστασής τους, διαπιστώνοντας πως 44% όσων παρουσίαζαν σχεδόν καθημερινά επεισόδια στηθάγχης έπασχε από σοβαρή αγχώδη διαταραχή, ενώ πάνω από 65% είχε κατάθλιψη.
Τα ευρήματα αυτά «υποδηλώνουν πως οι καρδιολόγοι πρέπει να αξιολογούν- εκτός από τη σωματική- και την ψυχική κατάσταση των ασθενών τους και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Σάλιβαν, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Στη δεύτερη μελέτη, οι καταθλιπτικοί καρδιοπαθείς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, αλλά και να χάσουν τη ζωή τους από τέτοια προβλήματα, ακόμα και αν υποβάλλονταν στην καλύτερη δυνατή θεραπευτική αγωγή.
Πρακτικά, αυτά σημαίνουν ότι «η κατάθλιψη σε έναν καρδιοπαθή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης εκτίμησης της πορείας της νόσου του», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάντι Φρέιζουρ-Σμιθ.
Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα