Καρχαρίες με… ανθρώπινο μυαλό!

Αρκετές ομοιότητες με τον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει ο αντίστοιχος του καρχαρία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της δυτικής Αυστραλίας. Οι ερευνητές με επικεφαλής την Κάρα Γιοπάκ, η οποία μελέτησε ανατομικά τους εγκεφάλους 150 ειδών καρχαριών, επισημαίνουν ότι η εγκεφαλική δομή του μεγάλου λευκού καρχαρία, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία» μοιάζει με εκείνη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

«Πολλά τμήματα του εγκεφάλου των μεγάλων λευκών καρχαριών επεξεργάζονται στοιχεία, τα οποία λαμβάνουν από τους οφθαλμούς. Γι’ αυτό προφανώς θα αντιδρούν πολύ

καλύτερα σε μέσα απομάκρυνσης που στοχεύουν οπτικούς δείκτες», δήλωσε η Γιοπάκ.

«Ο καρχαρίας μπορεί να εντοπίσει τα δηλητηριώδη φίδια της θάλασσας και να τα αποφύγει χάρη στους σχηματισμούς που φέρει πάνω στο σώμα του. Κατά συνέπεια μπορούμε και εμείς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνική περιμένοντας ότι το ζώο θα έχει την ίδια αντίδραση. Στην πραγματικότητα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η νευροβιολογία τους επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της δόκτορος Γιοπάκ, οι περισσότεροι καρχαρίες έχουν εγκεφάλους με διαστάσεις ανάλογες με αυτές άλλων θηλαστικών ή πτηνών.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα τους επιτρέψουν να επινοήσουν αποτρεπτικά μέσα για τις επιθέσεις των μεγάλων λευκών καρχαριών.

Πληροφορίες από: Daily Telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα