Κάμερες σε αστυνομικούς: Ξεκίνησε η διαγνωστική διαδικασία

Με 2.400 κάμερες σώματος και οχημάτων θα δρουν στο πεδίο σε λίγο καιρό οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής. Ξεκίνησε ήδη η διαγνωστική διαδικασία για την αγορά των καμερών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την πολιτική ηγεσία ως «το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα της ΕΛ.ΑΣ.». Θα δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων, θα ταυτοποιούνται ευκολότερα δράστες σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, θα αποθαρρύνονται έκνομες ενέργειες κατά αστυνομικών και θα αξιολογούνται οι καταγγελίες άσκησης υπερβολικής βίας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Διαθέσιμοι σε κάθε ενδιαφερόμενο

είναι από την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και για σαράντα ημέρες,  οι  όροι και οι προϋποθέσεις προμήθειας στην Ελληνική Αστυνομία 2.400 καμερών, που προορίζονται για τους αστυνομικούς, που δρουν στο πεδίο, αλλά και για τα αστυνομικά αυτοκίνητα. Η αγορά των καμερών, που εξαγγέλθηκε και στο παρελθόν, αλλά για κάποιους λόγους δεν υλοποιήθηκε, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να γίνει πράξη καθώς, όπως τονίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη σχετική ανακοίνωσή του, θα αποτελέσει «το  μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία».

Οι κάμερες, που θα φέρουν οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής εν ώρα ενεργειών στο πλαίσιο των εντολών από τα κέντρα επιχειρήσεων, θα είναι προσαρμοσμένες στο σώμα (bodycams) και σε ειδική θέση των περιπολικών η άλλων αστυνομικών οχημάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alphafreepress, οι πρώτες αστυνομικές μονάδες, που θα εφοδιαστούν με κάμερες, είναι των ΜΑΤ, της ΥΜΕΤ, της  ΔΙ.ΑΣ, της Άμεσης Δράσης, της ομάδας δικυκλιστών «ΔΡΑΣΗ», που κινούνται στο κέντρο και της Ο.Π.Κ.Ε. Τρία είναι κατά τους επιτελείς των Αρχών, τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του εξοπλισμού με κάμερες. Πρώτο, ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω αυτών να λαμβάνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, μέσα στα κέντρα επιχειρήσεων και να διαβιβάζουν αναλόγως των γεγονότων, τις δέουσες εντολές.

 Πιο εύκολη η ταυτοποίηση

Το δεύτερο, ότι με τη χρήση των καμερών, διευκολύνεται το δύσκολο έργο της Αστυνομίας να ταυτοποιεί κακοποιούς η άτομα που με άλλο κίνητρο εξαπολύσουν επιθέσεις η δημιουργούν άλλα επεισόδια. Κοντά σ αυτό, ότι, όπως πιστεύεται,  θα αποθαρρύνει παρανόμους, καθώς θα γνωρίζουν ότι όλες τους οι ενέργεριες στο πεδίο θα καταγράφονται και με την άδεια του εισαγγελέα, αν το κρίνει ο τελευταίος, θα αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την εξιχνίαση αδικημάτων. Και τέλος, θα υπάρχει και μία πολύ καλύτερη αξιολόγηση καταγγελιών πολιτών, όταν θεωρούν ότι ασκήθηκε σε βάρος τους κατά τα συμβάντα υπερβολική βία.

 Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης συστημάτων επιτήρησης, για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους, τα οποία φέρονται επί της στολής των αστυνομικών και των μηχανοκίνητων μέσων, με την αποστολή της διακήρυξης στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Η προθεσμία υποβολής προσφορών, ηλεκτρονικά και έντυπα, ορίστηκε για 40 μέρες.

Οι 2.000 κάμερες σώματος (bodycams) και οι 400 κάμερες των οχημάτων θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία. Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών θα καθίσταται πιο εύκολη. Θα αξιολογούνται καλύτερα, επίσης, οι καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας, ενώ από τη πλευρά του το Αρχηγείο θα μπορεί, σε ζωντανό χρόνο, να έχει πλήρη εποπτεία της αστυνόμευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα