Κάμαλα Χάρις – Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η εκλεκτή του Μπάιντεν και η έκπληξη Τραμπ

Κάμαλα Χάρις – Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ορίσει την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του Νοέμβρη, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Μπάιντεν προανήγγειλε την υποψηφιότητα της Χάρις, η οποία αρχικά είχε δηλώσει ενδιαφέρον να κατέβει υποψήφια

για την προεδρία. Ωστόσο απέσυρε την υποψηφιότητά της από τους Δημοκρατικούς, με τον Μπάιντεν ωστόσο να την επιλέγει για να αναλάβει την θέση της αντιπροέδρου της χώρας, εφ’ όσον οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν στις εκλογές. Η επιλογή της Χάρις, που χαρακτηρίστηκε από τα Αμερικανικά ΜΜΕ ως ο «θηλυκός Ομπάμα» δεν ήταν καθόλου τυχαία σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ περνούν βαθιά κρίση. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ξεσήκωσε το κίνημα Black Lives Matter και η επιλογή της Χάρις για το αξίωμα έχει και αυτόν τον συμβολικό χαρακτηρισμό. Αν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, θα γίνει η πρώτη αφροαμερικανή που θα αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα.

Η Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, εισαγγελέας στο επάγγελμα, είχε γίνει το 2011 η πρώτη αφροαμερικανή επικεφαλής δικαστικών υπηρεσιών στην Καλιφόρνια, όπου και κράτησε το πόστο ως το 2017. Νωρίτερα, για 7 χρόνια ήταν εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο. Στην αμερικανική Γερουσία εξελέγη την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Έγινε έτσι η δεύτερη αφροαμερικανή γυναίκα που εξελέγη ποτέ στην Γερουσία, αλλά και η πρώτη γερουσιαστής νοτιοασιατικής καταγωγής.

Το όνομά της

Η 54χρονη πολιτικός μεγάλωσε στο Όκλαντ της προοδευτικής Καλιφόρνια της δεκαετίας του ’60. Οι γονείς της, ο οικονομολόγος Ντόναλντ Χάρις με καταγωγή από την Τζαμάικα και η Ινδή μητέρα της Σιαμάλα Κοπαλάν, ερευνήτρια για τον καρκίνο, γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο Berkeley. Παντρεύτηκαν και όταν γεννήθηκε η κόρη τους, αποφάσισαν να της δώσουν το όνομα Κάμαλα, που την συνδέει με τις βραχμανικές ρίζες της μητέρας της. Κάμαλα, που στην σανσκριτική σημαίνει λωτός, είναι μία από τις μορφές της θεάς Λάκσμι, της θέας του πλούτου και της τύχης στην ινδουιστική μυθολογία. Κάμαλα είναι η θεά του πνευματικού πλούτου. Το δεύτερό της όνομα είναι Ντέβι που σημαίνει θεά.

Κάμαλα Χάρις: Ξεκίνησε για δικηγόρος, έγινε εισαγγελέας

Μετά τον χωρισμό των γονιών της, η Κάμαλα Χάρις μεγάλωσε με την μητέρα της και την αδελφή της Μάγια, δικηγόρο και σύμβουλο της Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η ίδια δραστηριοποιήθηκε σε κινήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ από μικρή ηλικία ήθελε να ακολουθήσει τη νομική και να γίνει δικηγόρος.

Σπούδασε στο Howard University και στην συνέχεια στο Hastings College of the Law του University of California. Αλλά αντί για δικηγόρος, αποφάσισε να γίνει εισαγγελέας. Η Κάμαλα Χάρις θεώρησε ότι ως εισαγγελέας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να διορθώσει τις ανισότητες και να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους παρεμβαίνοντας στον τρόπο επιβολής του νόμου. Οι εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης του εγκλήματος, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών ήταν κομβικά σημεία της καριέρας της ως εισαγγελέα.

Η Κάμαλα Χάρις έφερε στην Γερουσία το «εισαγγελικό στιλ» της εξέτασης των υποψήφιων του Τραμπ. Έγινε γνωστή για την αυστηρή, έως αμείλικτη, στάση που τήρησε κατά την διάρκεια των ακροάσεων στην Γερουσία, ειδικότερα κατά την εξέταση του Μπρετ Κάβανο, του αμφιλεγόμενου συντηρητικού υποψήφιου του Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο χρόνο. Είναι παντρεμένη με δικηγόρο, πατέρα δύο παιδιών.

“Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να ενώσει τους Αμερικανούς διότι πέρασε όλη του τη ζωή δίνοντας μάχες για εμάς. Κι όταν θα γίνει πρόεδρος θα οικοδομήσει μια Αμερική που θα ανέρχεται στο ύψος των ιδανικών μας”, ανέφερε μέσω Twitter η 55χρονη γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας.“Με τιμά που θα τον συνοδεύσω ως υποψήφια του κόμματός μας για την αντιπροεδρία και θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να γίνει” αρχηγός του κράτους, πρόσθεσε η Κάμαλα Χάρις, επί σειρά ετών εισαγγελική λειτουργός.

.@JoeBiden can unify the American people because he's spent his life fighting for us. And as president, he'll build an America that lives up to our ideals.

I'm honored to join him as our party's nominee for Vice President, and do what it takes to make him our Commander-in-Chief.

— Kamala Harris (@KamalaHarris) August 11, 2020

Κάμαλα Χάρις: Η έκπληξη Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι τον “εξέπληξε” η απόφαση του Τζο Μπάιντεν, του υποψήφιου των Δημοκρατικών για το κορυφαίο αξίωμα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, να επιλέξει τη γερουσιάστρια Καμάλα Χάρις ως υποψήφιά αντιπρόεδρό του, εξηγώντας ότι την αντίδραση αυτή του προκάλεσε η “ασέβειά” της έναντι του πρώην αντιπροέδρου στα εσωκομματικά ντιμπέιτ όταν ακόμη η άλλοτε εισαγγελέας διεκδικούσε το χρίσμα της παράταξής της για να τον αντιμετωπίσει.

Ο Τραμπ έκρινε ότι η Καμάλα Χάρις ήταν “πολύ, πολύ μοχθηρή” απέναντι στον Μπάιντεν στη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης το 2019. “Ένας από τους λόγους που μου προκάλεσε έκπληξη ήταν πως πιθανόν ήταν ακόμη μοχθηρότερη κι από την Ποκαχόντας απέναντι στον Τζο Μπάιντεν. Ήταν πολύ ασεβής προς τον Τζο Μπάιντεν κι είναι δύσκολο να επιλέξεις κάποιον που είναι ασεβής”, πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Τραμπ είπε πως εξεπλάγη διότι οι επιδόσεις της Χάρις ήταν “μέτριες” στην πολιτική της καριέρα όπως και στην εσωκομματική διαδικασία των Δημοκρατικών. “Έφερε πολύ άσχημα αποτελέσματα στις εσωκομματικές ψηφοφορίες. Αυτές είναι σαν δημοσκόπηση”, είπε. Για τον μεγιστάνα, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, η Καμάλα Χάρις επέδειξε εξάλλου, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στη Γερουσία για τον διορισμό του συντηρητικού, αμφιλεγόμενου δικαστικού Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την “πιο φρικτή”, την “πιο αλαζονική” συμπεριφορά από “όλη τη Γερουσία”.

Κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας των Δημοκρατικών, η γερουσιάστρια είχε επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, στηλιτεύοντας θέσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν, ιδίως για το ζήτημα του φυλετικού διαχωρισμού τη δεκαετία του 1970.

“Έχω τη μεγάλη τιμή να ανακοινώσω ότι διάλεξα την Κάμαλα Χάρις, μια άφοβη μαχήτρια” έγραψε στο Twitter ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. “Μαζί, μαζί σας, θα νικήσουμε τον Τραμπ” δήλωσε προς τους υποστηρικτές του.

I’ve known Senator @KamalaHarris for a long time. She is more than prepared for the job. She’s spent her career defending our Constitution and fighting for folks who need a fair shake. This is a good day for our country. Now let’s go win this thing. pic.twitter.com/duJhFhWp6g

— Barack Obama (@BarackObama) August 11, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα