Καλοκαίρι 2022 κορονοϊός: Ποια είναι τα σενάρια

Φαίνεται ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει μαζί μας, όπως ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή ακόμη άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Σε αυτό συγκλίνουν σχεδόν όλοι οι επιστήμονες, εκτιμώντας πως από Ιούλιο, Αύγουστο, η πανδημία θα περάσει σε μια νέα φάση, όχι τόσο επικίνδυνη για τη ζωή εφόσον τηρούμε τα μέτρα προστασίας και εφόσον συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε μέχρι το ποσοστό των εμβολιασμών να φτάσει τα ανώτερα δυνατά επίπεδα. Θα προχωρήσουμε

όμως οι ενήλικες, υγιείς πολίτες σε μία τέταρτη δόση; Τι απαντά η κ. Θεοδωρίδου; “Η χορήγηση της 4ης δόσης είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλα τα κράτη και ήδη υπάρχουν πληροφορίες και για την Αγγλία, που έχει εγκρίνει την 4η δόση για τα άτομα άνω των 75 ετών, και τη θετική τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για τη χορήγηση 4ης δόσης.

Αυτή είναι η μία όψη. Η δεύτερη είναι ότι ταυτόχρονα υπάρχουν και αυξάνονται πληροφορίες από επιστημονικές μελέτες ότι η ανοσία από τους εμβολιασμούς μετά από τις 2 και ιδιαίτερα από τις 3 δόσεις, προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα. Επομένως, θα πρέπει να γίνει μία αξιολόγηση εάν μία 4η δόση έχει να προσφέρει περισσότερα από ό,τι ίσως μία 4η δόση ενός άλλου εμβολίου- διότι για 4η δόση μιλάμε τώρα για επανάληψη των εμβολίων που έχουμε- εάν θα προσφέρει περισσότερο ένα εμβόλιο, το οποίο θα φτιαχτεί ειδικά για πιο ευρεία κάλυψη περισσότερων στελεχών του ιού.”

Ένα “διευρυμένο” εμβόλιο

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών μιλώντας στο capital.gr, είπε ότι κάποια κράτη ενδεχομένως να θελήσουν να κερδίζουν χρόνο μέχρι την προετοιμασία ενός διευρυμένου εμβολίου που θα στοχεύει πολλαπλές παραλλαγές του ιού, ίσως και πέρα από τις μέχρι τώρα γνωστές, χορηγώντας στους πολίτες ακόμη μία δόση από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο στόχος όμως από την αρχή ακόμη της πανδημίας ήταν η δημιουργία ενός εμβολίου που θα λαμβάνεται μία φορά ετησίως -κάποιες εταιρείες έχουν μιλήσει και για εμβόλιο που θα χορηγείται ανά δύο χρόνια- και θα έχει τη δράση και την προστασία ενός αντιγριπικού εμβολίου. “Θα μας απασχολήσει το θέμα της τέταρτης δόσης, αλλά έχετε κατά νου ότι η ανοσία φαίνεται ότι είναι καλή και διαρκής. Δηλαδή ότι ξεπερνά όχι μόνο τους έξι μήνες αλλά ίσως και το χρόνο, και ότι αν θα χρειαστεί μια πρόσθετη δόση θα πρέπει να έχει βρεθεί ότι θα προσφέρει πολλά περισσότερα στο ανοσιακό σύστημα από ότι η επανάληψη ενός εμβολίου, όπως αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί και για τις τρεις δόσεις”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου. Βέβαια, το ξέσπασμα του πολέμου, όπως σημείωσε στην αρχή της χθεσινής ομιλίας της η καθηγήτρια, είναι πολύ πιθανό να φέρει ανατροπές.

“Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης λόγω πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων”

“Μεταξύ των καταστροφών που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θα ήθελα να θυμίσω και την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς”, είπε χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. “Η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού λόγω των συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας εκρίζωσης αυτών των νοσημάτων. Ένα παράδειγμα, η Συρία.

Μετά από 13 χρόνια που ήταν ελεύθερη από πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου μεταξύ 2011 – 2027 με καταρράκωση του συστήματος υγείας της χώρας, και με την εμβολιαστική κάλυψη από το πολύ καλό ποσοστό, άνω του 80%, να μειώνεται στο 41%, είχε την επανεμφάνιση 35 περιπτώσεων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες. Ένα γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό για ενδεχόμενη διασπορά σε γειτονικές χώρες, αλλά και στην Ευρώπη. Άλλη μια φορά δηλαδή γίνεται σαφές ότι καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα”, είπε η καθηγήτρια.

Πηγή: capital
Keywords
Τυχαία Θέματα