«Καλή βάση για πρόοδο η νέα ελληνική πρόταση»

Ένα θετικό σημάδι είχαμε χθες αργά το βράδυ από την Κομισιόν το οποίο μας γεμίζει αισιοδοξία για την σημερινή κρίσιμη ημέρα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας, όμως χωρίς κανένας να μιλά για συμφωνία καθώς υπάρχει αρκετός δρόμος μέσα στην ημέρα από συνάντηση σε συνάντηση.

Το θετικό σημάδι ήταν το tweet του Μάρτιν Ζέλμαϊερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος γύρω στις 2 το πρωί έγραψε:

«Νέα ελληνική πρόταση ελήφθη από τον κ. Γιούνκερ, την κ. Λαγκάρντ και την Ευρωπαϊκή

Κεντρική Τράπεζα. Καλή βάση για πρόοδο κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής»

Όσον αφορά τις συναντήσεις της ημέρας, ο «μαραθώνιος» ξεκινά για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) με τη συμμετοχή του στη συνάντηση, που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Θα ακολουθήσει το μεσημέρι (13:30) η σύνοδος του Eurogroup και στη συνέχεια, το απόγευμα (19:30), η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Από την κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ωστόσο κρατούν χαμηλούς τους τόνους τονίζοντας ότι η Ελλάδα πηγαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις και με θέληση για να υπάρξει συμφωνία, όχι όμως η οποιαδήποτε συμφωνία.

Και από την πλευρά των εταίρων και δανειστών της χώρας μας υπάρχει, όπως τονίζεται ανεπίσημα, διάθεση για την ύπαρξη συμφωνίας. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι έχουν επεξεργαστεί και μια ενδιάμεση λύση εάν χρειαστεί, δηλαδή την παράταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος με χρηματοδότηση για το διάστημα αυτό.

Την πρόταση αυτή απορρίπτει ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι θέλει λύση τώρα και όχι μετάθεση του προβλήματος για αργότερα, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα του χρέους.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η τελική αυτή πρόταση της κυβέρνησης, με «ανοιχτό παράθυρο» διαπραγμάτευσης και ευελιξίας σε κάποια σημεία της, περιλαμβάνει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα αντισταθμίζονται από την οριστική λύση του προβλήματος και από το θέμα του χρέους το οποίο η κυβέρνηση θέλει να ρυθμιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα