Καλαμάτα κάλπικες λίρες: 195 «χρυσές» λίρες

«Σπάνε το κεφάλι» τους οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Μεσσηνίας, για να ανακαλύψουν ποιοι και που κατάφεραν να παραχαράξουν, με απόλυτη πιστότητα, χρυσές λίρες, που φέρουν την εικόνα του Γεωργίου του Ε΄, ιστορικού βασιλέα της Βρετανίας, αλλά και πως πέρασαν αυτές οι απομιμήσεις, που εξαπατούν εύκολα τους αδαείς, στα χέρια 48χρονου Ρομά, στην κατοχή του οποίου κατασχέθηκαν. Ήδη οι αστυνομικοί ξέθαψαν από το έδαφος της αυλής του συλληφθέντα 195 τέτοια κομμάτια, για τα οποία όταν τον ρώτησαν πως περιήλθαν στην κατοχή του, απάντησε ότι «κάπου τα είχε ο πατέρας του» και τα κρατούσε

για κειμήλιο. Ο 48χρονος Ρομά είχε μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών της Ασφάλειας Καλαμάτας μετά από πληροφορίες, που είχαν φθάσει και οι οποίες τον έφεραν ως ύποπτο για εμπόριο όπλων.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Όταν έγινε η έρευνα σε χώρους του σπιτιού του αλλά και στην αυλή, αντί για όπλα, οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά στις χρυσές λίρες, πιστά αντίγραφα των χρυσών λιρών της περιόδου βασιλείας του Γεωργίου του Ε΄. Πρόκειται, λένε οι αστυνομικοί, για τις πιο σπάνιες λίρες, κοπής του 1926, που πωλούνται -οι πραγματικές-έναντι 425 ευρώ. Αν ο 48χρονος τις διοχέτευε στην αγορά με αυτή την τιμή, θα του απέφεραν ως και 82.875 ευρώ και οι αγοραστές θα είχαν χρυσοπληρώσει απομιμήσεις! Εκτός από τις λίρες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, βρήκαν στο σπίτι του συλληφθέντα, ένα πιστόλι και ένα περίστροφο, 40 σφαίρες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και έναν κενό κάλυκα.

Καλαμάτα κάλπικες λίρες: Στα εργαστήρια τα όπλα

Τα όπλα εστάλησαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής υπηρεσίας για βαλλιστική εξέταση, ενώ ο 48χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη εμπορία όπλων και παραχάραξη νομίσματος και κρατείται για να απολογηθεί στον ανακριτή.

Καλαμάτα κάλπικες λίρες: Ο Γεώργιος Ε΄

Ο Γεώργιος Ε΄ (George V, 3 Ιουνίου 1865 – 20 Ιανουαρίου 1936) ήταν Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρετανικών Κτήσεων και Αυτοκράτορας της Ινδίας από τις 6 Μαΐου 1910 μέχρι το θάνατό του στις 20 Ιανουαρίου 1936. Γεννημένος κατά τη διάρκεια της βασιλείας της γιαγιάς του Βασίλισσας Βικτωρίας, ο Γεώργιος ήταν τρίτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, μετά από τον πατέρα του, Πρίγκιπα Αλβέρτο Εδουάρδο, και τον μεγαλύτερο αδελφό του, Αλβέρτο Βίκτωρα. Η βασιλεία του Γεωργίου Ε΄ σημαδεύτηκε από την άνοδο του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του φασισμού, του ιρλανδικού ρεπουμπλικανισμού και του ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας, τα οποία άλλαξαν ριζικά το πολιτικό τοπίο του κόσμου.

Με το Διάταγμα του Κοινοβουλίου του 1911 καθιερώθηκε η υπεροχή της εκλεγμένης Βουλής των Κοινοτήτων έναντι της μη εκλεγμένης Βουλής των Λόρδων. Ως αποτέλεσμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918), οι αυτοκρατορίες των πρώτων ξαδέλφων του, Νικόλαου Β΄ της Ρωσίας και Γουλιέλμου Β΄ της Γερμανίας κατέρρευσαν, ενώ η Βρετανική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε, φτάνοντας στη μεγαλύτερη ακμή της.  Το 1917, ο Γεώργιος έγινε ο πρώτος μονάρχης του Οίκου των Ουίνδσορ, τον οποίο μετονόμασε από Οίκο της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα, ως αποτέλεσμα του αντιγερμανικού δημόσιου αισθήματος. Το 1924 διόρισε την πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών και το 1931, με το Καταστατικό του Ουέστμινστερ, αναγνώρισε τις κτήσεις της Αυτοκρατορίας ως ξεχωριστά, ανεξάρτητα κράτη εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Κατά τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του υπέφερε από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα. Μετά το θάνατό του, το 1936, τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του, Εδουάρδος Η΄.

Keywords
Τυχαία Θέματα