Καλά στην υγεία της η Ελληνίδα στο Νεπάλ- Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο τρομακτικός και φονικός σεισμός του Σαββάτου στο Νεπάλ, που έχει σκορπίσει τον θάνατο σε περισσότερα από 3.600 άτομα μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν οδήγησε στο θάνατο και την Ελληνίδα που βρίσκεται στη χώρα.

Πρόκειται για μια Κρητικιά, η οποία κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά της μέσω Facebook το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς οι τηλεπικοινωνίες ήταν

«πεσμένες» και δεν υπήρχε άλλος τρόπος.

Ο πατέρας της Γιώργος Ρουσομουστακάκης δήλωσε στο Μega ότι η κοπέλα είχε πάει με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων πριν από το Πάσχα στο Νεπάλ. Αν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν αποχωρήσει, εκείνη και ο φίλος της παρέτειναν την παραμονή τους. Όπως είπε, την ώρα του σεισμού βρισκόταν σε ένα ορεινό χωριό και δεν συνειδητοποίησε το ακριβές μέγεθος της δόνησης, ωστόσο κόπηκε το ρεύμα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι «η ισχυρή δόνηση στο Νεπάλ θα προκαλέσει το λεγόμενο σεισμικό ντόμινο, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι «ο σεισμός 7,9 Ρίχτερ, που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα, θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 – 8 Ρίχτερ σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Λέκκας αναχωρεί εντός της ημέρας για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας, ενώ θα αποκομίσει, όπως είπε, μεγάλη εμπειρία μελετώντας από κοντά το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του (βλάβες, χιονοστιβάδες κ.λπ.).

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα