Κακοκαιρία Σάββατο 9/7: Σε ποιες περιοχές θα “χτυπήσει”

Έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται το απόγευμα του Σαββάτου σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πρόγνωση του καιρού, τόσο η Θεσσαλία όσο και η Ανατολική Στερεά θα δεχτούν μεγάλο όγκος βροχής τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo, σήμερα Σάββατο αναμένονται έντονες και επίμονες βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας εκτός από τα δυτικά και νότια νησιωτικά τμήματα.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου

Βροχόπτωσης. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά την διάρκεια του Σαββάτου 09/07 είναι:

– οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και της Ανατολικής Στερεάς (κυρίως της Εύβοιας)

– οι βροχές και οι καταιγίδες σε αυτά τα τμήματα είναι πιθανό να έχουν μεγάλη διάρκεια

– βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5-7 μποφόρ στα πελάγη

Σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν το πρωί στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας με το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή της ημέρας να έχει σημειωθεί στη Ζαγορά Πηλίου με 102 mm. Στον πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 09/07 (διάστημα 00:00 – 11:30).

Οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία

Ολονύχτια «μάχη» με την κακοκαιρία έδωσαν οι κάτοικοι στα Λιμενάρια και τον Ποτό Θάσου, καθώς από την ισχυρή νεροποντή πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και ξενοδοχεία και παρασύρθηκαν οχήματα. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα, ενώ παράλληλα κινητοποιήθηκε και η Πυροσβεστική για τροχαία ατυχήματα και παρασύρσεις οχημάτων από τα ορμητικά νερά. Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν νωρίτερα σε περιοχές κυρίως της ανατολικής Θεσσαλονίκης, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες την πόλη.

Συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου (9/7) λόγω της βροχής και του αέρα σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης (σ.σ. Τούμπα, Μπότσαρη, Τριανδρία) στο δρόμο αλλά και σταθμευμένα οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes από το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης βρίσκεται επί ποδός για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία και αναλυτικά έχει πραγματοποιήσει τέσσερις κοπές δέντρων και δύο αντλήσει υδάτων.

3⃣4⃣0⃣ κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων έχει δεχθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του #Πυροσβεστικού Σώματος στην Κ. Μακεδονία, για τις Περιφερειακές Ενότητες
Θεσσαλονίκης,
Πέλλας και
Κιλκίς,
από Ω/13:30/08-07-2022 έως 19:30/08-07-2022. pic.twitter.com/NPbyBAbaai

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 8, 2022

Ισχυρές βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Σε ισχύ βρίσκεται και σήμερα το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Από αργά χθες το βράδυ τα φαινόμενα επεκτάθηκαν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, ενώ τα ξημερώματα έβρεξε και στην Αττική.

Από χθες το μεσημέρι η κακοκαιρία είχε πλήξει  την  Κεντρική Μακεδονία  και μέχρι  αργά  το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί πάνω από  340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

Προσοχή για μεγάλο όγκο νερού

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης σε βίντεο «αποτυπώνει» με χρονικό βήμα τριώρου τον όγκο νερού που αναμένεται να πέσει σε περιοχές της χώρας μας μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής. Στο πάνω μέρος του χάρτη υπάρχει η ένδειξη για την ημέρα και την ώρα όπου ισχύει η πρόγνωση και στο κάτω μέρος του χάρτη η χρωματική κλίμακα σε χιλιοστά. Τονίζεται ότι 1 χιλιοστό αντιστοιχεί σε χίλια λίτρα νερού ή έναν τόνο ανά στρέμμα.

Εντυπωσιακό για την εποχή ότι βλέπουμε σε αρκετές περιοχές να τερματίζει η κλίμακα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα! Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Σάββατο 97, “χτυπήσει”,kakokairia savvato 97, “chtypisei”