Κακοκαιρία Αττική: Κομμένα δέντρα, σπασμένες κολώνες, ζημιές σε αυτοκίνητα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε χθες η κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα, ενω λίγο μετά τα μεσάνυχτα ένα ξαφνικό μπουρίνι που συνοδεύτηκε με χαλάζι «χτύπησε» και την Αττική με τους δρόμους μέσα σε μερικά λεπτά να μετατρέπονται σε ποτάμια και την πυροσβεστική να δέχεται κλήσεις για κοπές δέντρων. Ενδεικτικός των προβλημάτων που προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία ο αριθμός των κλήσεων στην πυροσβεστική που δέχθηκε 95 τηλεφωνήματα για κοπές δέντρων και 40 για αφαιρέσεις δέντρων ενώ δεκάδες ήταν κλήσεις και για απεγκλωβισμό πολιτών

από ασανσέρ λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Κορυδαλλός #κακοκαιρια pic.twitter.com/2d2p55xU3U

— Spyros Katsianos (@spyroskatsianos) January 6, 2024

Κηφισός #κακοκαιρια pic.twitter.com/JufshwHDNB

— veni vidi Vicky (@Vikoni_1) January 6, 2024

Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκαν τα βόρεια προάστια ενώ στη Φιλοθέη από τους ανέμους έπεσε μέχρι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τον Πύργο

Δύσκολη νύχτα για την Ηλεία και τον Πύργο απο το πέρασμα της κακοκαιρίας στην περιοχή. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στην ανατολική πλευρά της πόλης μετά από ανεμοστρόβιλο που παρέσυρε τα πάντα από στέγες σπιτιών μέχρι και τα μάρμαρα μεγάλης επιχείρησης στην οδό Αλφειού. Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου Νώντας Κυριαζής με δήλωσή του στην ΕΡΤ Πύργου τόνισε ότι αμέσως από το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή σε κάθε σημείο που έχει συμβεί η καταστροφή.

Προβλήματα και στην Πάτρα

Η κακοκαιρία ξεκίνησε αργά το βράδυ του  Σαββάτου από τα δυτικά και «χτύπησε» την Πάτρα με κύρια χαρακτηριστικά τον ισχυρό άνεμο και τη δυνατή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος σε τμήματα του κέντρου της πόλης. Σημειώθηκαν επίσης, πτώσεις δέντρων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου ενώ ο αέρας «έσπρωξε» κάδους στη μέση του δρόμου στην Ακτή Δυμαίων, σύμφωνα με το dete.gr. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις και για απεγκλωβισμό πολιτών από ανελκυστήρες πολυκατοικιών. Παράλληλα σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων σε σημεία της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου.

Ισχυρό μπουρίνι προκάλεσε πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος στην Εύβοια

H κακοκαιρία έφτασε τα ξημερώματα και στην Εύβοια με ένα δυνατό μπουρίνι με κύρια χαρακτηριστικά τον ισχυρό άνεμο και την δυνατή βροχόπτωση σχεδόν σε όλο το νησί.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί διακοπή ρεύματος σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων στην Ιστιαία, ενώ ο αέρας «έσπρωξε» κάδους στη μέση του δρόμου

Δεμένα τα πλοία

Λόγω θυελλωδών ανέμων δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Ήδη από χθες το μεσημέρι  είχε τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Κεφαλλονιάς και της Κυλλήνης. Κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας. Οι επιβάτες που είχαν σκοπό να μετακινηθούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, ώστε να ενημερώνονται για το αν και μέχρι πότε θα ισχύσουν τα απαγορευτικά.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 05-01-2024/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκαιρη επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτίων διευθύνσεων ανέμους.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο) και τη νότια Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Από νωρίς το πρωί, ισχυρές κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

γ) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη και έως τις μεσημβρινές ώρες 8 με 9 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και κατά τόπους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζονται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 08/01 στη χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κακοκαιρία Αττική, Κομμένα,kakokairia attiki, kommena