Και τώρα… τρέχουν! Εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου στη Ν.Δ – Στις 10 Ιανουαρίου αν χρειαστεί ο δεύτερος γύρος

Με πυρετώδεις ρυθμούς δουλεύουν από σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου αυτή τη φορά να είναι όλα έτοιμα για τις εσωκομματικές εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να αναδειχθεί χωρίς προβλήματα ο νέος πρόεδρος.

Η ΚΕΦΕ συνεδρίασε το χθες το βράδυ, μετά από μία δεκαήμερη περιπέτεια που ακολούθησε το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, και κατέληξε στην αποδοχή της πρότασης

της Vodafone για την εσωκομματική διαδικασία.

Εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2016, καθώς η Κυριακή 27 Δεκεμβρίου έπεφτε ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και απορρίφθηκε.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με online σύστημα και μένει να υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που θα αναλάβει τη διεξαγωγή τους μετά από νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Ωστόσο, ακόμα και την ύστατη στιγμή δεν υπήρξε ομοφωνία στην ΚΕΦΕ, καθώς υπήρξαν φωνές εντός της Επιτροπής που προέκριναν την πρόταση της εταιρίας Έξυπνα Συστήματα, η οποία εγγυόταν για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου. Παρά την επιμονή, προτιμήθηκε η λύση της Vodafone, καθώς ένα ενδεχόμενο νέο φιάσκο στις εσωκομματικές εκλογές θα ήταν καταστροφικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι η ανάδοχος εταιρία σε περίπτωση διεξαγωγής των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου έκανε λόγο για πιθανότητα 20-25% για «αστοχίες».

Μετά το φιάσκο της 22ης Νοεμβρίου εντάθηκαν οι προστριβές μεταξύ υποψηφίων και πλήθαιναν οι φωνές που έκαναν λόγο εικόνα διάλυσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι υποψήφιοι είχαν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα»: από τη μία, οι κύριοι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης προτάσσουν την ανάγκη πρώτα να βρεθεί αξιόπιστη εταιρεία και μετά να οριστεί ημερομηνία εκλογών, ενώ, από την άλλη, οι κύριοι Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης παρέμεναν αμετακίνητοι για την 13η Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρώτου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΟ την Τρίτη. Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε όποιον δεν θέλει εκλογές στο κόμμα να το πει ανοικτά, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη τεσσάρων εταιρειών, που διεκδικούν τις εκλογές. Αμφιβολίες για την ημερομηνία των εκλογών είχε εκφράσει και ο Ευάγγελος Μειμαράκης.

Η καθυστέρηση να οριστεί εταιρεία και ημερομηνία εκλογών είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των μελών του κόμματος.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η κίνηση 22 βουλευτών την Τρίτη- και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος στη Βουλή- να στείλουν επιστολή στους κυρίους Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, με την οποία ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα η συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων και να δεσμευτούν για «κώδικα σεβασμού και αυτοσυγκράτησης». Ανέφεραν δε ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της καθυστέρησης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίζεται με χλεύη από τα άλλα κόμματα, να έχει κουραστεί το εκλογικό σώμα και τα στελέχη της παράταξης και βέβαια η χώρα να στερείται μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα