Καμπούλ: Έκρυθμη η κατάσταση στο αεροδρόμιο

Μεγάλη έκρηξη, που επιβεβαιώθηκε από τις αμερικανικές Αρχές, συντάραξε πριν από λίγες ώρες το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι υπήρξε έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε αν υπάρχουν θύματα. Σε twitter της η γαλλική πρεσβεία ζητά από τους Αφγανούς που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο

της Καμπούλ να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχει πιθανότητα δεύτερης έκρηξης.

Γενικότερα η κατάσταση στο αφγανικό αεροδρόμιο τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς παρά τις προειδοποιήσεις των συμμαχικών δυνάμεων ότι επίκειται χτύπημα, εξακολουθούν να συγκεντρώνονται εκεί χιλιάδες άνθρωποι με την ελπίδα να βρουν διέξοδο διαφυγής από την κόλαση του Αφγανιστάν. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι υπήρχαν πρόσφατες και αξιόπιστες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. «Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι’ αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Όφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περισσότερες οδηγίες», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

We can confirm an explosion outside Kabul airport. Casualties are unclear at this time. We will provide additional details when we can.

John Kirby (@PentagonPresSec) August 26, 2021

Οι πιθανοί δράστες

Ως δράστες πιθανολογούνται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, οργάνωσης που εχθρεύεται τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τους Ταλιμπάν, τους οποίους θεωρεί μετριοπαθείς και ελευθερόφρονες. Σύμφωνα με τους New York Times, υπό τον φόβο της επίθεσης από αυτή την τρομοκρατική οργάνωση, ο Αμερικανός Τζο Μπάιντεν είπε σε ένα από τα διαγγέλματά του ότι «κάθε μέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες», αφού υπάρχει «σοβαρός και μεγεθυνόμενος κίνδυνος επίθεσης».

À tous nos amis afghans : si vous êtes près des portes de l’aéroport, éloignez-vous de toute urgence et mettez-vous à l’abri. Une deuxième explosion est possible.

David Martinon (@david_martinon) August 26, 2021

Η συγκεκριμένη οργάνωση, βραχίονας του ISIS στο Αφγανιστάν, είναι «ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Yes", we could see an attack on Kabul airport within a matter of hours, says Armed Forces Minister James Heappey.

He adds there are still 11 flights due to leave Afghanistan in the next 24 hours.

Latest: https://t.co/SQUqhGb2AE pic.twitter.com/4dmsL10yZ9

Sky News (@SkyNews) August 26, 2021

Explosion #Video appears to have happened near Baron Hotel across from Kabul airport. Baron was used largely by British forces. Many injured.#Afghanistan #KabulAiport pic.twitter.com/ZLfbU5vQzq

— BWF Military News (@MilitaryBWF) August 26, 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα