Κ. Πάτσιος: «Το χιούμορ και ο σαρκασμός συνυπάρχουν στα έργα μου»

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Πάτσιος σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Μαρίνα Προβατίδου.

 Χρησιμοποιείς το στοιχείο του χιούμορ και του σαρκασμού στα έργα σου. Πώς το αιτιολογεί ο καλλιτέχνης αυτό;

 «To χιούμορ και ο σαρκάσμος υπάρχουν στα έργα μου και τη συμπεριφορά μου. Είναι ως ένα σημείο ιδιωματισμός μεσογειακός, αλλα κυρίως είναι μια μάσκα ομορφιάς, που συγκαλύπτει τα κακώς κείμενα, υπονοεί και υποσκάπτει μια γλαφυρή εικόνα, ωραιοποιεί τη δραματουργία και κυρίως ελπίζει. Ο σαρκασμός επιτίθεται όχι άμεσα, όχι κάτω από τη μέση, αλλα υπόκωφα χωρίς

να το καταλαβαίνει ο θεατης και χωρίς να παύει να απολαμβάνει μια καλοφτιαγμένη εικόνα».

 Ποιο είναι το ταξίδι ενός καλλιτέχνη;

 «Το ταξίδι ενός καλλιτέχνη είναι ένα συνεχές μέσα-έξω, στη θάλασσα κολύμπι στα βαθειά και αμέσως έξω, αυτή τη δισυπόστατη οπτική, σαν Ιανός με 2 κεφάλια, ένα για να ζει και ένα για να επεξεργάζεται. Πέρα από τη σύνθεση του λογικού με το ενστικτώδες κομμάτι, η πορεία περιλαμβάνει ανατροπές σαν τα έργα ενός ζωγράφου που τα καταστρέφει και τα ξανασυνθέτει. Αν το ταξιδι είναι ένα ποτάμι λοιπόν,  πρέπει κάποια στιγμή να βγούμε απ το συγκεκριμένο ποτάμι !».

 Γιατί χρησιμοποιείς εικόνες από τα κινούμενα σχέδια στα έργα σου;

 «Οι εικόνες από τα κινούμενα σχέδια που χρησιμοποιώ θα τις χαρακτήριζα ενθύμια παιδικότητας ,αλλά όχι μόνο. Δημιουργώ συνειρμούς, που υποσκάπτουν την αφέλεια αυτή, για παράδειγμα τι σχέση έχει ο Μίκυ με τη σβάστικα ή ο Σούπερμαν με το δολάριο; Νομίζω τα κινούμενα σχέδια συγκαλύπτουν επιμελώς και διασκεδάζουν μια ευρύτερη πολιτική αγωνία που είναι διάχυτη στο έργο μου».

      

Ποιος ήρωας κινουμένων σχεδίων είσαι;

 

«Δε ξέρω με ποιόν ήρωα κινουμένων σχεδίων μοιάζω,αυτό το αφήνω σε αυτούς πού με γνωρίζουν να το απαντήσουν, ευελπιστώ να μη με παρομοιάσουν με τον Δρακουμέλ».

 

Θεωρείς ότι ζωγραφίζεις τους ήρωες αυτούς, τον Μίκυ Μάους σε πρωτόγονη ή μοντέρνα μορφή;

 «Τις περισσότερες φορές τα κινούμενα σχέδια πού χρησιμοποιώ είναι για μένα στοιχεία ready made, έτοιμα να συσχετιστούν με άλλα σύμβολα και να δημιουργήσουν ενδιαφέρωντες συνειρμους, ακολουθώντας την παράδοση των σουρεαλιστών για τη σύνθεση των πιο αταίριαστων φαινομενικά στοιχείων».

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές εμμονές σου;

«Οι καλλιτεχνικώς μου εμμονές είναι ευδιάκριτες στο έργο μου, η πολιτική, μια διάθεση σαρκασμού, το ανθρώπινο σώμα, η ύλη και η γεύση της, η απόλαυσή της σα σύγχρονος κανιβαλισμός. Διάφορα χρώματα, αντικείμενα, σχήματα επαναλαμβάνονται στα έργα μου προσδίδοντάς τους μια διάθεση φετιχισμού».

Σε ενδιαφέρει να ζωγραφίζεις με τον δικό σου τύπο ή να αισθάνεσαι ότι ζωγραφίζεις σύμφωνα με πρότυπα ενός μεταμοντέρνου περιβάλλοντος;

«Με ενδιαφέρει να δημιουργώ νέες εικόνες για τη δικιά μου οπτική, θέλω να με ξαφνιάζουν οι εικόνες μου, δε τις σκηνοθετώ, αλλά προκύπτουν. Σα γνήσιος ρομαντικός καλιτέχνης θέλω να εμπλουτίσω το λεξιλόγιο των πλαστικών τεχνών,σέβομαι την παράδοση,

Keywords
Τυχαία Θέματα