«Ήταν κάποτε» στο θέατρο Επί Κολωνώ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σε συνεργασία με την ομάδα "Χ-αίρεται" παρουσιάζει την παράσταση: "ΉΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ", πέντε αλληλοβόρα παραδοσιακά παραμύθια μόνο για 6 παραστάσεις στο θέατρο Επί Κολωνώ, τα 3 πρώτα Σαββατοκύριακα του Ιούνη: 1&2, 8&9, 15&16/6.

Πέντε παραμύθια δύσκολα. Σκληρά, τρομερά, αλλόκοτα.

Απομαγνητοφωνημένες αφηγήσεις αγωνίας και ζωτικού φόβου των ανθρώπων: παιδιά που χάνονται, άγονοι έρωτες, άδικοι κόποι, σπουδαία

έργα.

Καλό και κακό δε ξεχωρίζουν με σιγουριά, διδάγματα δεν βγαίνουν με ευκολία.

Σκοτάδι, φως κι από το φως σκοτάδι.

Τρεις άνθρωποι στήνουν παράσταση με λόγια που ξεχάσαμε ν' ακούμε και ιστορίες που δεν αντέχονται στ' αλήθεια.

Ζωντανεμένα στο σήμερα με φαντασία και απλότητα, τα παραμύθια γίνονται ότι ήταν κάποτε και πάντα:

τρόποι να μη περνά κανείς μονάχος του τη φοβερή του νύχτα.

Σημείωμα των συντελεστών:

Η κοινή αγάπη μας για τα παραμύθια ήταν η αφορμή μας για να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα. Αγάπη, όχι μόνο για τα παραμύθια που ακούσαμε μικροί, αλλά για αυτά που ανακαλύψαμε μεγάλοι. Εξ' άλλου τα παραμύθια ήταν υπόθεση των μεγάλων, πριν από το θρίαμβο της τηλεόρασης. Μέχρι τότε, τα έλεγαν στις μαζώξεις τους, στα νυχτέρια, στα πανηγύρια, στα σπίτια το χειμώνα, σε όλα τα μέρη που σίγουρα κατοικούσαν και παιδιά που μισοκοιμισμένα ακούγανε λάθρα.

Εμείς αναζητήσαμε παραμύθια στην πρώτη τους μορφή, τη μη λογοκριμένη. Με κεντρικό άξονα την αλληλοβορά, επιλέξαμε πέντε, που πραγματεύονται την απώλεια, τον απογαλακτισμό, την εξουσία, τον ανομολόγητο έρωτα, τη συγχώρεση. Όλα αυτά τα θέματα στοιχειώνουν τους ήρωες και τους αντιήρωες που προσπαθήσαμε να βγάλουμε στο φως.

Κατά τη διάρκεια των προβών εισχωρήσαμε και σε άγνωστα για μας μονοπάτια και γίναμε δραματολόγοι, σκηνοθέτες, φωτιστές, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί επιμελητές, αφηγητές, ερμηνευτές... Και όλα αυτά προσπαθήσαμε να τα παρουσιάσουμε κατά τη διάρκεια της παράστασης, φανερώνοντας στο θεατή τα κρυφά μυστικά της σκηνικής διαδικασίας, που συνήθως του αποκρύπτονται. Εναλλαγές μουσικής και φωτισμού επί σκηνής, γίνονται ένα με την μετάβαση από το παραμύθι στην πραγματικότητα κι από τη φάρσα στην απόλυτη τραγωδία.

Έτσι τα παραμύθια γίνονται από μορφή διασκέδασης, μορφή ψυχαγωγίας, τόσο σύγχρονη όσο και παλιά που στο τέλος κάτι σε όλους θα θυμίζει...

"Ήταν Κάποτε", μια δημιουργία της ομάδας "Χ-αίρεται": Χρήστος Πίτσας, Στέλιος Χλιαράς, Βάσια Χρήστου.

Από Σάββατο 01/06, έως Κυριακή 16/06/2013, στις 23.00 & 21.00 (αντίστοιχα)

στο θέατρο: "Επί Κολωνώ" , Ναυπλίου 12 & Λένορμαν

Παραστάσεις: Σάββατα στις 23.00 - Κυριακές στις 21.00

Διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά

Εισιτήριο: 10 & 5 ευρώ (φοιτητικό, πολυτεκνικό, ανέργων, ατέλειες)

Τηλ. κρατήσεων: 210 3158067

Keywords
Τυχαία Θέματα